Info servis

Održani britansko-hrvatski poslovni susreti

Prošlogodišnja trgovinska razmjena između Hrvatske i Velike Britanije iznosila je ukupno 293,3 milijuna američkih dolara, a Britanci vjeruju da je Hrvatska obećavajuće tržište za izvoz njihovih proizvoda.

Hrvatska je lani izvezla robe vrijedne 67,2 milijuna dolara u Veliku Britaniju, a uvezla iz te zemlje robe za 226,1 milijuna dolara, kazano je na današnjem britansko-hrvatskom poslovnom susretu održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

U posjetu Hrvatskoj boravi britanska gospodarska delegacija, među kojima i predstavnici 15 britanskih tvrtki zainteresiranih za poslovnu suradnju s hrvatskim poduzećima, a posjet su organizirali Londonska trgovinska komora i vladina organizacija Trade Partners UK.

Direktorica Sektora za međunarodne odnose HGK Dunja Konjevod kazala je da su hrvatske tvrtke zainteresirane za suradnju i zajedničke projekte (joint venture), ali i trgovinu s britanskim tvrtkama. Napomenula je da su za britanske poslovne ljude pripremili nekoliko brošura o hrvatskim zakonima, sustavom osnivanja tvrtki, ali i o tome kako pronaći poslovnog partnera u Hrvatskoj.

Izvršna direktorica Londonske komore za trgovinu i industriju Daniella Batley napomenula je da njihova komora na različite načine podupire britanske tvrtke, te da imaju otvorena 22 ureda u svijetu. Britanci vjeruju da je Hrvatska obećavajuće tržište, jer, kako su ocijenili, hrvatsko gospodarstvo napreduje i Hrvatska ima sve značajniju ulogu kao poslovni partner u regiji.

Od hrvatskih velikih tvrtaka na "matchmakingu" ili spajanju poslovnih partnera bili su predstavnici Podravke, varaždinske Koke, zagrebačko Sljemena, Hrvatskih pošta i Generalturista.

Hina