Info servis

Kraš uložio 50 milijuna kuna u visokoregalno automatizirano skladište

Prehrambena industrija Kraš, današnjim puštanjem u rad visokoregalnog, u potpunosti automatiziranog pogona za skladištenje i distribuciju robe, u potpunosti je povezala sve poslovne procese - nabavu, proizvodnju, razvoj, prodaju i financije.

U objekt, visok 26 metara, površine 6000 četvornih metara koji može primiti 2900 tona proizvoda, uloženo je 50 milijuna kuna, a svečanosti početka rada bio je nazočan i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Upoznavši hrvatskog predsjednika i druge uzvanike s dosadašnjim ulaganjima koja su u nekoliko godina dosegnula 70 milijuna eura, predsjednik Uprave Kraša Darko Koritnik je izdvojio i ulaganja u proizvodnju - novu liniju za proizvodnju napolitanki te čokoladirku - koja su iznosila 35 milijuna kuna. Posebno zadovoljstvo je i u činjenici da se skladište, za koje je točno prije godinu dana položen kamen temeljac, već danas pušta u rad, što je i u svjetskim mjerilima vrhunski rezultat, kaže prvi čovjek Kraša.

Ujedno podsjeća da Kraš godišnje proizvodi više od 26.000 tona konditorskih proizvoda, od čega se trećinu plasira na inozemna tržišta. Ukupan prihod Kraša u prošloj je godini povećan devet posto, pri čemu je ostvarena neto dobit od 39 milijuna kuna.

Čestitajući, kako je rekao, i managamentu kao softveru te zaposlenima kao hardveru - bez čije suradnje ne bi bilo uspjeha, predsjednik Mesić je priznao da je prije godinu dana (prilikom postavljanja kamena temeljca) ipak bio malo nepovjerljiv slušajući najave da će sve biti gotovo u godinu dana. Posebno je bitno što Kraš, koji mora pratiti sve svjetske trendove, ne gubi korak već dobiva utakmicu, istaknuo je Mesić koji je, kako kaže, posebno zadovoljan kad se ulaže u proizvodnju.

Proizvoditi i izvoziti, mora biti hrvatski imperativ, jer je neodrživo da Hrvatska izvozi roba za 4,5 milijardi dolara, a uvozi dvostruko više, naglašava Mesić. Država pritom mora osigurati regulativu koja će to omogućiti, a državni dužnosnici trebaju promovirati proizvodnju, istaknuo je.

Predsjednik Mesić je pozvao sve da moraju shvatiti da samo orijentacija na proizvodnju može uvesti Hrvatsku u Europu i svijet. Svoje potencijale treba aktivirati, a onima koji znaju što treba učiniti treba dati šansu, kazao je hrvatski predsjednik na svečanosti otvaranja novog visokoregalnog skladišta prehrambene industrije Kraš u Zagrebu.

Hina