Info servis

MOMSP predstavio novi program kreditiranja poduzetništva "Poduzetnik 2"

Ministarstvo za obrt, malo i srednje poduzetništvo (MOMSP) predstavilo je danas novi program povoljnog kreditiranja poduzetništva "Poduzetnik 2", u sklopu kojeg se kamate za kredite smanjuju na 7 posto, a rok otplate kredita produžava na 12 godina.

Program "Poduzetnik 2" nastavak je započetih programa kreditiranja "Gruda snijega" u 2000. i "Poduzetnik" u 2001. godini, u sklopu kojih je, kako su izvijestili iz MOMSP-a, do sada financirano više od 3.700 poduzetničkih projekata, u iznosu većem od 2 milijarde kuna. Ti su programi ostvareni u suradnji sa lokalnom zajednicom i poslovnim bankama, a na sličan način će se ostvarivati i novi program "Poduzetnik 2".

Novost je pri tome, napominju iz MOMSP-a, da predloženi novi program za 2002. predviđa smanjenje potrebnog iznosa depozita MOMSP-a, jedinica lokalne uprave i banaka, te bi omjer po novome trebao biti 1:20, odnosno poslovne banke bi stvorile kreditni fond 20 puta veći od položenog depozita.

S bankama je i dogovoreno da oslobode dio ranije uplaćenog depozita (iz "Grude snijega" i "Poduzetnika") te zadrže samo dio kojim bi se omjer depozita i kreditnog fonda sveo na 1:20. Pri tome, depozit nositelja programa (MOMSP-a i lokalnih jedinica) iznosio bi 5 posto iznosa kreditnog fonda. Tako bi se, navode iz MOMSP-a, oslobodilo oko 100 milijuna kuna već izdvojenih depozita, a uz uvećanje od 20 posto s bankama ukupni kreditni fond mogao bi dostići 2 milijarde kuna. Uz to, s bankama je dogovoreno i da se kamate iz prošlih programa sa 8 odnosno 7,5 posto korigiraju na 7 posto.

Uz novosti vezane za banke, novo je i da ove godine financiranje provodi i novoosnovani Fond za regionalni razvoj.

Korisnici kredita po novom programu mogu biti postojeći poduzetnici, ali i početnici, i to za izgradnju, uređenje ili proširenje objekata, za nabavu prijevoznih sredstava, uvođenje novih tehnologija kao i za refinanciranje postojećih nepovoljnijih kredita korištenih za slične namjene.

Iz MOMSP-a su za rujan najavili i početak potpisivanja ugovora u novom programu "Poduzetnik 2" sa 13 županija, gradova i općina koje su iskoristile najveći dio kreditnog fonda iz prošlogodišnjeg programa "Poduzetnik", a potpisat će se i ugovori sa 20-ak jedinica lokalne uprave koje do sada nisu bile uključene u kreditiranje.

Time će se ukupan broj partnera u ovom Programu povećati sa 66 (iz dosadašnjih programa) na preko 100, kažu u MOMSP-u.



Hina