Info servis

Za poslovnu infrastrukturu u 10 županija do 2011. iz EU fondova 19,2 milijuna eura

Za projekte ulaganja u poslovnu infrastrukturu i razvoj poduzetništva u deset hrvatskih županija iz europskih je fondova do 2011. određeno ukupno 19,2 milijuna eura koji će biti dodijeljeni kroz tri natječaja, istaknuto je danas na informativnoj radionici u Ministarstvu gospodarstva o projektu poslovna infrastruktura.

Prvi natječaj je već završen i dodjela 4 milijuna eura očekuje do kraja ove godine, u tijeku je natječaj za 6,3 milijuna eura koji pokriva razdoblje 2007.-2009., a preostalih 8,9 milijuna eura namijenjeno je za razdoblje 2010.-2011. za što će se natječaj tek objaviti, podaci su koje je iznio Dario Baron iz Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Radionica je okupila stotinjak predstavnika deset županija koje su u Operativnom programu za regionalnu konkurentnost prepoznate kao slabije razvijene te će se u njima sredstvima iz EU fondova sufinancirati razvoj poslovne infrastrukture.

Riječ je o Virovitičko-podravskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj, Sisačko-moslavačkoj, Šibensko-kninskoj, Osječko-baranjskoj, Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj, Karlovačkoj i Zadarskoj županije čiji su predstavnici na radionici mogli čuti konkretne informacije i dobiti detaljne upute kako izraditi i predložiti projekt za navedena sredstva EU-a.

Povod radionici je natječaj za dodjelu 6,3 milijuna eura koji je u tijeku i traje od 27. srpnja do 29. listopada ove godine, a podnositelji zahtjeva čiji projekti budu odabrani mogu računati na iznose od 325 tisuća do milijun eura po projektu, objasnio je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Robert Markt, od Vlade imenovani čelnik operativne strukture zadužene za provedbu Operativnog programa za regionalnu konkurentnost.

Dodavši da će se ta sredstva dodijeliti iz fonda IPA 2007-2009, i to za razvoj postojećih poslovnih zona, inkubatora i ostalih potpornih institucija ili ulaganja za unapređenje javne turističke infrastrukture, Markt je naglasio i da podnositelji zahtjeva moraju unaprijed osigurati 25 posto sredstava za projekt.

To je i uvjet da se zahtjev uopće razmatra, pri čemu ključnu ulogu u predlaganju projekata imaju regionalne i lokalne administracije, kazao je Markt.

Vjeruje i da će na natječaj stići dovoljno dobrih projekata te da će sva navedena sredstva biti iskorištena, kao i da će sve to pomoći uravnoteženju razvoja svih hrvatskih županija.



Hina