Info servis

Irska i bankovne dionice spustile europske burzovne indekse

Europski burzovni indeksi u srijedu su nastavili slabjeti, pritisnuti nepopustljivim zabrinutostima u vezi prognozi za oporavak globalnog gospodarstva, pri čemu je najveći gubitnik bio bankovni sektor, predvođen irskim bankama.

Londonski indeks Ftse u takvom je okruženju oslabio gotovo 0,8 posto, na 5.115 bodova, dok je na gubitku od 0,44 posto bio frankfurtski indeks DAX, spustivši se na 5.911 bodova.

"Ponovno su se tržišta našla u negativnom području s obzirom na prisutne zabrinutosti u vezi s globalnim oporavkom i priličnu nervozu kada su u pitanju izgledi za nastavak stvarnog rasta u bliskoj budućnosti", kazao je Howard Wheeldon, viši strateg u BGC Brokersu.

Od bankovnih dionica najveće su gubitke pretrpjele dionice irskih banaka, pogođene snižavanjem kreditnog rejtinga Irskoj. Agencija Standard & Poor's snizila joj je rejting, uz negativnu prognozu, obrazlažući takvu odluku zabrinutostima zbog mogućih većih troškova pomoći posrnulom financijskom sektoru te zemlje.

Dionice Allied Irish Banksa tako su oslabjele 5,1 posto, dok su one Bank of Irelanda bile na gubitku 2,8 posto.

Mali poticaj ulagačima bio je najnoviji pokazatelj poslovne klime u Njemačkoj, indeks instituta Ifo, koji je pokazao skok poslovnog povjerenja u kolovozu na najvišu razinu u više od tri godine.

Neočekivano poboljšanje poslovnog povjerenja upućuje na zaključak da će se zamah najvećeg europskog gospodarstva nastaviti, iako možda nešto sporijim tempom. Istodobno ukazuje na razlike u izgledima za rast unutar eurozone.

Među pojedinačnim gubitnicima isticao se rudarski div BHP Billiton, čije su dionice oslabjele 0,6 posto nakon što je iskazao oprez glede kratkoročnih globalnih prognozi.

Indeks Tokijske burze Nikkei danas je oslabio gotovo 1,7 posto, na 8.845 bodova.



Hina