Info servis

Bankovne i rudarske dionice pritisnule europske burzovne indekse

Europski burzovni indeksi u srijedu su pali pod pritiskom zabrinutosti ulagača oko gospodarskog oporavka, predvođeni bankovnim i rudarskim dionicama.

U takvim je okolnostima londonski indeks Ftse oslabio 1,03 posto, na 5.340 bodova, dok je frankfurtski DAX bio niži 0,11 posto, spustivši se na 6.300 bodova.

Bankovni je sektor bio među najvećim gubitnicima. Tako je vrijednost dionice Allied Irish Banksa pala 4,8 posto nakon objave da je udvostručila gubitke u prvom polugodištu, a Standard Chatereda 4,5 posto slijedeći njegove poslovne rezultate. Veće gubitke priječili su dobitnici u bankovnom sektoru, poput Lloyds Banking Groupa čija je dionica porasla za 1,5 posto nakon što je izvijestila da ponovno posluje s dobiti u prvoj polovici godine, te Societe Generalea. Njegove dionice bile su u plusu 2,3 posto nakon rezultata u poslovanju daleko iznad očekivanja.

Societe Generale više je nego utrostručio neto dobit u drugom tromjesečju u usporedbi s prošlom godinom, na 1,08 milijardi eura (1,43 milijarde dolara).

Među pojedinačnim gubitnicima našao se Adidas iako su mu prognoze revidirane naviše uslijed objave o rastu neto dobiti na 126 milijuna eura u drugom tromjesečju u usporedbi s devet milijuna eura u istom razdoblju lani.

Dionice rudarskog sektora pretrpjele su pad vijednosti zbog nižih cijena bakra koje su posljedica zabrinutosti tržišta oko gospodarskog oporavka. Dionice Anglo Americana, Antofagaste, BHP Billitona, Rio Tinta i Xstrate pale su u rasponu između 1,3 i dva posto.

Nikkei indeks Tokijske burze oslabio je 2,11 posto, na 9.489 boda.



Hina