Info servis

AZTN: potpore za održavanje konkurentnosti tekstilne i kožne industrije

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je potpore za održavanje konkurentnosti tekstilne industrije, industrije kože i proizvoda od kože za ovu godinu, a riječ je o iznosu od 60 milijuna kuna.

Kako se navodi u priopćenju Agencije, sredstva za provođenje Operativnog programa potpora o održavanju konkurentnosti tekstilne industrije, industrije kože i proizvoda od kože za 2010. u ukupnom iznosu od 60 milijuna kuna, osigurana su u državnom proračunu za ovu godinu, a dodjeljivat će ih Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u obliku subvencija na temelju provedenog javnog natječaja.

Potpore su dvonamjenske - za nabavu trajnih obrtnih sredstava te za financiranje početnih ulaganja namijenjenih za nabavu opreme i strojeva, kupovinu prava na patente, licence, tehnološko i stručno znanje itd.

Intenzitet potpore za početna ulaganja ovisi o tome radi li se o velikim, srednjim ili malim poduzetnicima i prostornoj jedinici prema sjedištu poduzetnika, sukladno Odluci o karti regionalnih potpora, ali ne može iznositi više od 2,5 milijuna kuna po poduzetniku.

Potpora za subvencioniranje trajnih obrtnih sredstava namijenjenih za održavanje poslovne aktivnosti poduzetnika i zadržavanje trenutačne razine zaposlenosti može iznositi do 10 posto potreba za trajnim obrtnim sredstvima, ali najviše do 500 tisuća eura (u kunskoj protuvrijednosti) po poduzetniku, uključujući potpore male vrijednosti dodijeljene u razdoblju do 31. prosinca 2010.

Potpore iz ovog programa ne mogu se dodjeljivati poduzetnicima u teškoćama, osim onima koji se sukladno propisima o državnim potporama prije 1. srpnja 2008. nisu smatrali poduzetnicima u teškoćama, a zapali su u teškoće nakon toga datuma zbog financijske i gospodarske krize, navodi se u priopćenju sa jučerašnje sjednice Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja.



Hina