Info servis

Adris grupa: pad dobit prije oporezivanja na 204,3 milijuna kuna

Adris grupa je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila dobit prije oporezivanja od 204,3 milijuna kuna, što je za 40 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, navodi se u priopćenju tvrtke objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni prihod Grupe u prvoj polovici ove godine iznosio je 1,3 milijarde kuna, i manji je za 9,8 posto nego u istom lanjskom razdoblju.

Pritom prihodi od prodaje roba i usluga iznose 1,17 milijardi kuna i smanjeni su za 8,9 posto.

Ukupni rashodi Adris grupe u prvom su polugodištu iznosili 1,09 milijardi kuna i smanjeni su 0,52 posto.

Analizom rezultata duhanske strateške poslovne jedinice, uočljivo je da je TDR u prvoj polovici ove godine ostvario 1,5 posto veću prodaju nego u istom razdoblju prošle godine.

Posljedica je to rasta prodaje na novim europskim i azijskim tržištima, navodi se u priopćenju tvrtke.

Na hrvatskome i regionalnom tržištu pak nastavljen je pad potrošnje uzrokovan rastom poreznog opterećenja i maloprodajnih cijena.

Rast maloprodajnih cijena u uvjetima pada kupovne moći utjecao je i na jačanje trenda potražnje prema nižim cjenovnim segmentima.

U turističkom dijelu poslovanja Adris grupe ostvareno je tri posto više noćenja gostiju nego u prvom polugodištu 2009.

Trenutni je booking bolji od prošlogodišnjeg, a očekuje se nastavak pozitivnog trenda. Dovršene su i pripreme za gradnju novog hotela s pet zvjezdica - Lone.

U segmentu zdrave hrane u prvom polugodištu ove godine završena je pripremna faza ulaganja u sustave automatskog hranjenja ribe, što će znatno smanjiti troškove i, uz proširenje vlastite maloprodajne mreže, povećati efikasnost poslovanja tvrtke Cromaris.



Hina