Info servis

Croatia Airlines: sutra će zbog štrajka stjuardesa biti otkazano 33 od 96 letova

Hrvatska zrakoplovna kompanija Croatia Airlines objavila je danas da će zbog štrajka stjuardesa sutra biti otkazana 33 od ukupno 96 letova, te da će svim oštećenim putnicima biti nadoknađena šteta.

Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) najavio je štrajk od 9. do 13. srpnja, a Croatia Airlines procjenjuje da će, s obzirom na booking za ta četiri dana koji trenutno iznosi 25.000 do 30.000 putnika, izravne štete zbog štrajka iznositi milijun dolara dnevno.

Zbog najave štrajka kompanija na internetskim stranicama www.croatiaairlines.com objavljuje listu planiranih letova u vrijeme štrajka.

Putnicima i korisnicima usluga na raspolaganju je besplatni telefon 0800 7777 za pozive iz Hrvatske i telefon Kontakt centra (+385 - 1) 6676 555 na kojima se mogu dobiti detaljnije informacije o letovima i uvjetima putovanja tijekom štrajka. Radno vrijeme kontakt centra za vrijeme trajanja štrajka je od 6 do 21 sat.

Svi putnici koji su rezervirali i kupili kartu do 7. srpnja (uključujući i 7. srpnja) za neki od letova u vrijeme štrajka, moći će je zamijeniti bez nadoplate.

Ako putnik zatraži povrat novca za kupljenu kartu, na raspolaganju su mu sljedeće mogućnosti: potpuni povratan novca za neiskorištene karte, djelomični povrat za djelomično iskorištene karte, te potpuni povrat novca uvećan za 25 posto neto tarife. U tom se slučaju ne isplaćuje novac, već se izdaje vrijednosni dokument koji se može zamijeniti za kartu za neki od letova Croatia Airlinesa.

Kompanija je najavila da će iskoristiti pravo poslodavca na osporavanje zakonitosti štrajka i zatražiti nadoknadu pretrpljene štete.

Na današnjim pregovorima Uprave i sindikata, na kojima su sudjelovali i predstavnici Vlade, SKOZ-u je ponuđeno da se o materijalnim razlozima štrajka razgovara u rujnu, međutim sindikat je to odbio ultimativno zahtijevajući prihvaćanje svih zahtjeva uoči turističke sezone i u vrijeme nepovoljnih globalnih ekonomskih prilika. Povećanje rashoda nije u skladu s preporukama vlasnika o štednji, ističe Croatia Airlines.

Zbog otkazanih letova štetu će pretrpjeti i zračne luke kojima će se znatnije smanjiti opseg posla, te će se naštetiti imidžu Hrvatske kao poželjne turističke destinacije.

Negativne posljedice štrajka odrazit će se i na aerodrome, kontrolu leta, poslovne partnere kao i sve ostale subjekte u lancu zračnog prometa, naglašava Uprava hrvatskog avioprijevoznika.

Hina