Info servis

IDC predviđa oporavak hrvatskog tržišta IT usluga u 2011.

Potrošnja na informatičko-tehnološke usluge u Hrvatskoj smanjit će se ove godine za 0,9 posto da bi nakon toga uslijedio oporavak paralelno oporavku gospodarstva, prognozirala je u ponedjeljak savjetodavna tvrtka IDC.

U razdoblju od 2011. do 2014. potrošnja bi trebala bilježiti prosječnu godišnju stopu rasta od 8,4 posto, procjenjuju u IDC-u.

U 2009. vrijednost tržišta IT usluga u Hrvatskoj iznosila je gotovo 394 milijuna dolara, te je iskazano u dolarima zabilježila pad na godišnjoj razini za 7,2 posto. Iskazano u kunama vrijednost se smanjila za 0,6 posto.

"IT tržište u Hrvatskoj pogođeno je recesijom 2009.-2010., no usporavanje je, srećom, koncentrirano na gospodarske vertikale koje se tradicionalno ne odražavaju u većoj mjeri na IT", kazao je Boris Žitnik direktor tvrtke IDC Adriatics.

"S druge strane, veliki ulagači u IT, poput telekomunikacijskog i bankovnog sektora, i dalje bilježe impresivne poslovne rezultate i, što je najvažnije, neće nikako moći odgoditi važna ulaganja u IT za dodatnih godinu dana", dodaje Žitnik.

Hrvatski javni sektor najveći je ulagač u IT usluge, s tržišnim udjelom od 22,8 posto. Na drugom je mjestu financijski sektor s udjelom od 21,2 posto, a slijedi sektor telekomunikacija s 19,8-postotnim udjelom u ukupnoj potrošnji na IT usluge.

Među pojedinim uslugama najveći tržišni udio mjereno prihodima prošle je godine držala kategorija integracije sustava, 14,8 posto. Slijedi usluga razvoja prilagođenih aplikacija, 14,4 posto, te savjetovanje i prilagodba, 13,5 posto.

Tri najveća pružatelja IT usluga u Hrvatskoj u 2009. po prihodima bili su Siemens SIS, Combis i King ICT, a među prvih pet našli su se i IBM i Apis IT.

Hina