Info servis

Izvješća sa svjetskih tržišta od 28. kolovoza 2002. godine

Indeksi američkih tržišta dionica u utorak su padali pod utjecajem izvješća o većem od očekivanog padu povjerenja američkih potrošača, koje je potaknulo strahovanja da bi potrošači mogli čvrsto zatvoriti novčanike i usporiti time gospodarski oporavak.

Tako je jučer njujorški Dow Jones indeks industrijskih dionica zabilježio pad od 1,06 posto, na 8.824 boda pri zatvaranju, dok je Nasdaq indeks tehnoloških dionica pao 3,16 posto, na zaključnih 1.347 bodova.

"Ima više stvari koje ne nagovještavaju ništa dobro", ocjenjuje jučerašnje raspoloženje na Wall Streetu Tom Schrader, čelnik trgovanja pri Legg Mason Wood Walker. "Ako je općeprihvaćeno mišljenje da se potrošač povukao iz kupovine, to ne nagovještava ništa dobrog za gospodarstvo".

Tržište je tijekom jutra mijenjalo smjer pod utjecajem raznolikih gospodarskih podataka - prvo donekle umireno dobrim izvješćem o narudžbama trajnih proizvoda u srpnju, a potom pogođeno većim padom povjerenja potrošača od očekivanog. "Turobnost potrošača može značiti manju potrošnju i veću štednju", ocjenjuje Henry Herrmann, odgovoran za ulaganja pri Waddell & Reed.

Ulagače zabrinjava da bi pad osobne potrošnje, glavni pokretač američkog gospodarskog rasta, mogao usporiti oporavak i umanjiti korporativnu dobit. Obim trgovanja jučer je bio vrlo skroman, a trgovci su upozorili da se ne donose nikakvi konačni zaključci oko aktivnosti tržišta u tjednu u kojemu su mnogi ulagači odsutni zbog godišnjih odmora.

Među gubitnicima su se jučer našli tehnološki i maloprodajni sektor. Pri tome su u tehnološkom sektoru najviše pogođeni proizvođači čipova, među kojima se ističe najveći svjetski proizvođač čipova Intel, čija je dionica oslabila 5 posto, pod utjecajem izvješća o očekivanom skromnom rastu dobiti u trećem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca, a cijene dionica pale su i proizvođaču Advanced Micro Devices za 6 posto. Applied Materials, proizvođač opreme za čipove, izgubio je 7 posto na cijeni dionica, a proizvođač kompjutora Hewlett-Packard 4 posto.

Europski su burzovni indeksi jučer na zatvaranju ostvarili dobitke - i to londonski Ftse indeks od 1,36 posto, dosegavši zaključnih 4.449 bodova, dok je frankfurtski DAX dan zaključio na 3.851 bodu, ojačavši 1,78 posto.

Europska su tržišta dionica danas prijepodne bilježila gubitke pod utjecajem vijesti o slabljenju poslovne klime u Njemačkoj u kolovozu, povrh još uvijek svježeg šoka izazvanog jučerašnjim izvješćem o većem od očekivanog padu povjerenja američkih potrošača.

Tako je londonski Ftse indeks danas do podneva pao 2 posto, na 4.360 bodova, dok je frankfurtski DAX indeks izgubio 2,21 posto, dosegavši 3.766 bodova.

"Gospodarska su očekivanja uglavnom negativna a njihov je pad teško pomiriti sa sve stabilnijim očekivanjima dobiti", kazao je Robert Kerr, strateg paneuropskih dionica pri Bank of America.

Indeks poslovne klime uglednog njemačkog Ifo instituta za kolovoz pao je na 88,8 bodova, sa prethodnih srpanjskih 89,9. Iako je to samo malo niže od očekivanja, radi se o trećem mjesečnom padu za redom, što upućuje na stagnaciju u najvećem europskom gospodarstvu, paralelno sa sve više znakova zapinjanja rasta američkog gospodarstva.

Tržišta najvjerojatnije neće ponovno dosegnuti prošlomjesečne najniže razine, ocjenjuje Kerr, no upozorava da bi dionice mogle prije kraja godine ponovno gubiti na vrijednosti. "Procjene i dalje mogu izazvati sve mogućnosti, ali sve se može riješiti s vremenom ako dobit ima šansu za oporavak. Problem je samo u tome što taj oporavak može trajati šest mjeseci i duže".

Najveće su gubitke danas bilježile tehnološke dionice, nakon što je kanadski telekom gigant Nortel snizio svoja očekivanja prihoda u trećem tromjesečju za 10 posto i najavio nove otkaze. To je pogodilo sektor proizvodnje telekom opreme, pri čemu je francuski Alcatel izgubio 6,1 posto na vrijednosti dionica.

Službeni Nikkei indeks Tokijske burze također je danas pao, i to 1,4 posto, na 9.766 bodova.

Američki dolar danas se tijekom prijepodneva na deviznim tržištima uspio donekle oporaviti od jučerašnjeg pada izazvanog oštrim padom potrošačkog povjerenja u Sjedinjenim Državama, nakon što je ključni barometar poslovnog raspoloženja istaknuo koliko je krhak njemački gospodarski oporavak.

U utorak, dolar je pao na najnižu razinu u posljednjih šest dana prema euru i jenu, nakon što je objavljen podatak o padu povjerenja američkog potrošača, daleko ispod očekivanja, rezultiravši padom cijena dionica na američkim tržištima te rastom zabrinutosti glede zdravlja američkog gospodarstva. Do podneva je danas dolar ojačao za oko 0,25 posto prema euru i jenu, dosegnuvši 98,04 američka centa za euro te 118,34 jena za dolar.

Ključan indeks poslovnog povjerenja u Njemačkoj, uglednog njemačkog ekonomskog instituta Ifo, u kolovozu je pao na 88,8 bodova, sa srpanjskih 89,9, što je nešto veći pad nego su očekivali analitičari, koji signalizira da europsko najveće gospodarstvo vjerojatno neće skoro dobiti na zamahu. Predsjednik Ifo instituta, Hans-Werner Sihler, kazao je da rezultati istraživanja signaliziraju moguću stagnaciju oporavka, barem za određeno vrijeme.

"Tržište je sada daleko svjesnije da Europa i Japan ne nude interni izvor snažnog rasta. Oni ne mogu prosperirati kada američko gospodarstvo usporava," kazao je valutni strateg u UBS Warburg, Shahab Jalinoos.

Povrh zabrinutosti oko stanja američkog gospodarstva, dolaru štete spekulacije da bi SAD mogle napasti Irak, čak i bez međunarodne podrške. "Zbog trenutno raznolikih gospodarskih pokazatelja, tržišta veću pažnju posvećuju razvoju političke situacije a dolar je osjetljiv na rastuće rizike od averzije", kazao je Jalinoos.

Euro je danas ojačao prema japanskom jenu za 0,13 posto, na 116,03 jena za euro.

Hina