Info servis

Američki Fed povisio prognoze gospodarskog rasta za 2010.

Američka središnja banka Fed revidirala je naviše svoje prognoze za rast američkog gospodarstva u ovoj godini na temelju podataka o snažnom rastu u prvom tromjesečju.

Fed sada za ovu godinu predviđa stopu gospodarskog rasta u SAD-u u rasponu od 3,2 do 3,7 posto, u usporedbi s prognozom iz siječnja ove godine o stopi rasta u visini 2,8 do 3,5 posto. Prognoze za 2011. i 2012. ostale su nepromijenjene.

Stopa nezaposlenosti kretat će se u ovoj godini između 9,1 i 9,5 posto, predviđa američka središnja banka, snizivši siječanjsku prognozu o stopi nezaposlenosti u rasponu od 9,5 do 9,7 posto.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju najveće svjetsko gospodarstvo poraslo je, prema prvoj vladinoj prognozi, za 3,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Stopa nezaposlenosti iznosila je u travnju 9,9 posto budući da tržište rada kasni za oporavkom šireg gospodarstva.

Prema službenim bilješkama s travanjskog sastanka Feda, odbor je utvrdio da je razina osobne i poslovne potrošnje "općenito u skladu s umjerenim tempom gospodarskog oporavka". Zaključio je i da se stanje na tržištu rada "po svemu sudeći počinje poboljšavati."



Hina