Info servis

Kosor: Vlada u četvrtak donosi rokove za provedbu mjera

Vlada će u četvrtak odrediti rokove za provedbu nekih mjera programa ekonomskog oporavka, najavila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor na današnjem Danu poduzetnika, dok je predsjednik Republike Ivo Josipović rekao kako treba brzo djelovati te da u tom kontekstu podupire vladin program.

Govoreći na Danu poduzetnika, održanom u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca, premijerka je istaknula naznake oporavka, o čemu po njezinim riječima, govore podaci o padu uvoza i rastu izvoza te o kretanju na tržištu rada.

Na kraju travnja broj nezaposlenih bio je 308.675, što je 9.983 manje nego krajem ožujka. Pritom je, kaže premijerka Kosor, zaposleno 16.958 osoba ili 38,7 posto više nego u ožujku.

"U četvrtak ćemo upotpuniti program s jasnim i preciznim rokovima", rekla je premijerka dodajući da je započela primjena dijela mjera iz programa oporavka. Podsjetila je na osnivanje povjerenstva za analizu prepreka ulaganjima, ureda za ubrzano izdavanje dozvola te ureda za središnju javnu nabavu.

Također je podsjetila da je Vlada predložila ukidanje dvaju stopa kriznog poreza.

Ukupne uštede od 300 milijuna kuna, dodala je, očekuju se i od reforme zdravstva.

Programom gospodarskog oporavka, kako je istaknula, planira se novi investicijski ciklus te skraćenje rokova naplate, a jedan od glavnih ciljeva je osiguranje likvidnosti.

Javna poduzeća po podacima koje je iznijela, imaju ukupne dospjele obveze od 1,5 milijardi kuna pri čemu se 90 posto tog iznosa odnosi na HEP, HŽ i Hrvatske šume, no HEP i Hrvatske šume više potražuju nego što duguju, a HAC je, primjerice, s prošlim tjednom podmirio sve obveze.

Premijerka Kosor najavila je daljnje smanjenje proračunskih izdataka. Tako će Vlada predložiti 10 postotno smanjenje izdataka za financiranje rada političkih stranaka. Uštede očekuje i od jedinica lokalne samouprave, koje su, kako je rekla, lani povisile masu sredstava za plaće za devet posto.

Predsjednik Republike Ivo Josipović u svom je obraćanju uz ostalo istaknuo da gospodarstvo, uz težnju za profitom, mora biti vođeno i općim interesima te usmjereno na opći i harmonični razvoj društva.

Mišljenja je da će se negativni trendovi bez odlučnog i brzog djelovanja nastaviti. Istaknuo je važnost brzog djelovanja te da u tom kontekstu podržava Vladin program oporavka.

Dugoročno, po njegovim riječima, Hrvatska mora razmišljati o okretanju negativnih demografskih trendova, osiguranju ravnomjernog razvoja svojih regija, poticanju malog i srednjeg poduzetništva te poboljšanju poduzetničke i investicijske klime.

Također je rekao kako bez pune vladavine prava te učinkovite javne uprave nema gospodarskog razvoja. Vlada, kako je dodao, ima njegovu punu potporu u borbi protiv korupcije.

Predsjednik HUP-a Damir Kuštrak ocijenio je Vladine mjere kompaktnima te izrazio nadu da će biti provedene brzo i uz što manje kompromisa kao i to da neće biti određene trajanjem mandata sadašnje Vlade.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost Ivica Mudrinić također smatra da mjere treba što prije provesti i odrediti mjerljive učinke. Po njegovom mišljenju, dugoročno gledano smanjenje socijalnih prava nije odgovor na krizu, već je to razvoj konkurentosti odnosno sposobnosti za razvoj.

Odabirom ključnih grana koje će se poticati, napuštanjem besperspektivnih kao i populizma i klijentelizma te afirmacijom radnih vrednota, Hrvatska bi mogla u razdoblju od 15 godina povećati BDP za 100 posto, kaže Mudrinić.

Na Danu poduzetnika održana je rasprava o društveno odgovornom poslovanju u hrvatskim uvjetima, a dodjeljene su i nagrade poslovne televizije kapital Network vlasniku tvrtke Geofoto Zvonku Biljecom za poduzetnika godine, tvrtki Dok-Ing za poduzetnički pothvat godine te Ericssonu Nikoli Tesli za društveno odgovorno poslovanje.



Hina