Info servis

Sony Ericsson u prvom tromjesečju ponovno u plusu

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača mobilnih telefona Sony Ericsson u petak je izvijestio da je u prvom tromjesečju 2010. poslovao s dobiti, suprotno očekivanjima analitičara koji su prognozirali gubitak.

U prva tri mjeseca ove godine neto dobit te kompanije iznosila je 21 milijun eura, u usporedbi s neto gubitkom od 293 milijuna eura u istom razdoblju prošle godine.

Prihodi su u usporedbi s istim tromjesečnim razdobljem godine ranije umanjeni 19 posto na 1,4 milijarde eura, priopćeno je nadalje iz te grupacije.

U navedenom je razdoblju isporučeno oko 10,5 milijuna mobilnih telefona, što je 28 posto manje nego u prva tri mjeseca prošle godine. Grupacija procjenjuje da ima 4-postotni udio u globalnom tržištu mobilnih telefona.

Prosječna cijena mobilnog telefona istodobno je porasla 12 posto na 134 eura, u odnosu na 120 eura koliko je iznosila u posljednjem tromjesečju 2009.

Zajedničko ulaganje Sony Ericsson oformili su 2001. švedski Ericsson i japanski Sony.

"Zadovoljni smo jer je pozitivni utjecaj lansiranja novih proizvoda i provedenog programa poslovne transformacije unaprijedio poslovne rezultate kompanije", kazao je izvršni direktor Bert Nordberg.

U sklopu programa smanjivanja troškova pokrenutog sredinom 2008. grupacija je otpustila nekih 3.150 radnika, te je krajem ožujka imala ukupno 8.450 zaposlenih. Dosadašnji troškovi restrukturiranja iznose 342 milijuna eura.



Hina