Info servis

Potpisani ugovori o nastavku kreditiranja obrtnika i poduzetnika Zagreba

Predstavnici Grada Zagreba i sedam poslovnih banaka potpisali su danas ugovore o nastavku kreditiranja poduzetnika i obrtnika kroz dva projekta Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva - Lokalni projekti razvoja malog gospodarstva i Lokalni projekti razvoja-mikrokreditiranje.

Visina kreditnog potencijala kojeg osiguravaju poslovne banke za ta dva projekta je 330 milijuna kuna.

Ugovor o načinu provedbe ovih projekata potpisao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predstavnici sedam poslovnih banaka - Zagrebačka banka, PBZ, Raiffeisenbank, Erste&Steiermaerkische Bank, Hypo Alpe-Adria-Bank, Centar banka i Obrtnička banka.

U projektu Lokalni projekti razvoja-mikrokreditiranje visina kredita je od 35 tisuća kuna do 200 tisuća kuna, rok otplate do 5 godina, a kamatna stopa do 9 posto pri čemu Grad subvencionira jedan posto, Ministarstvo jedan posto pa je kamata za poduzetnike oko 7 posto.

U projektu Lokalni projekti razvoja malog gospodarstva visina kredita je od 200 tisuća kuna do 5 milijuna kuna, rok otplate kredita je do 10 godina, a kamatna stopa do 9 posto pri čemu Grad i Ministarstvo subvencioniraju po dva postotna poena tako da kamata za poduzetnike iznosi oko 5 posto.

Poduzetnici kreditna sredstva mogu koristiti za kupnju, izgradnju ili uređenje poslovnih objekata, nabavku opreme i obrtnih sredstava.

Predstavnica Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Tihana Kraljić istaknula je kako se programi realiziraju u sklopu Operativnog plana poticanja malog i srednjeg poduzetništva te je pozvala obrtnike i poduzetnike da se jave i na ostale programe Ministarstva.

Podsjetila je kako je lani poduzetnicima Zagreba dodijeljeno 973 potpora u iznosu od 33,9 milijuna kuna.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako se u ovim kriznim, recesijskim vremenima ne posustaje u partnerskom odnosu između Grada, poslovnih banaka, poduzetnika i obrtnika te da se ulaže onoliko koliko se može u poticanje razvoja obrtništva i poduzetništva.

Zagreb je u zadnjih pola godine zajedno sa Ministarstvom gospodarstva aktivirao oko 194 milijuna kuna u poticanje razvoja obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva, kazao je Bandić napominjući kako će se nastaviti s takvim aktivnostima jer se jedino tako može izaći iz krize.



Hina