Info servis

Euro na najnižoj razini prema dolaru u 10 mjeseci

Euro se u srijedu strmoglavio na međunarodnim tržištima valuta na najnižu razinu prema dolaru u deset mjeseci, pod pritiskom smanjenja kreditnog rejtinga Portugalu i spekulacija da samit EU-a u Bruxellesu iduća dva dana neće iznjedriti ništa konkretno glede Grčke.

Euro je prema dolaru oslabio 1,1 posto na 1,3345 dolara, najnižu razinu od početka svibnja 2009. Kasnije se oporavio na 1,3360 dolara.

Ulagači su se u takvim okolnostima mahom okrenuli percipiranoj sigurnosti američkog dolara, pogurnuvši ga na najviše razine također od svibnja prošle godine prema košarici valuta.

Tako je dolar ojačao i prema jenu, dosegnuvši 91,29 jena, najvišu razinu u mjesec dana.

Međunarodna rejting agencija Fitch Ratings snizila je u srijedu kreditni rejting Portugalu na 'AA-' zbog loše proračunske izvedbe u 2009., upozorivši da bi nastavljena loša izvedba u ovoj i idućoj godini mogla dovesti do još jedne takve odluke.

"Euro je ionako slab, pa je i znatno bolje od očekivanog očitovanje njemačkog Ifo indeksa u ožujku donijelo tek privremeno olakšanje od pritiska problema na rubnim dijelovima eurozone", ocjenjuje Adam Cole, globalni čelnik valutne strategije RBC Capital Marketsa.

Ifo indeks njemačke poslovne klime u ožujku je ojačao na 98,1 bod, s 95,2 boda u veljači, daleko snažnije od očekivanih 95,8 bodova.

Tržište će pažljivo pratiti samit EU-a u četvrtak i petak u Bruxellesu, nakon što je Njemačka po prvi puta signalizirala mogućnost pristanka na dogovor o nekom obliku pomoći na europskoj razini za Grčku kao krajnje rješenje.

Pristanak je ipak uvjetovala između ostaloga i sudjelovanjem Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u tom paketu.

"Neizvjesnosti u vezi s paketom pomoći za Grčku štete raspoloženju prema euru. Čak i uz priključenje MMF-a, to pokazuje da si EU ne može sama pomoći", ističe Antje Praefcke, valutna strategija Commerzbanka.

Euro je nakratko kliznuo i na rekordno nisku razinu prema švicarskom franku, od 1,4232 franaka, nakon što je guverner švicarske središnje banke Phillip Hildebrand u utorak izjavio da će banka i dalje nastojati zakočiti rast vrijednosti švicarske valute.

Trgovci ipak procjenjuju da SNB neće posegnuti za opsežnim intervencijama, s obzirom na oporavak gospodarstva. Tako se euro kasnije oporavio prema franku i u konačnici je ostao nepromijenjen u odnosu na prethodni dan.



Hina