Info servis

Blagi rast europskih burzovnih indeksa

Europski burzovni indeksi u srijedu su blago porasli, poduprti dobitcima u rudarskom sektoru, u uvjetima većeg opreza ulagača koji su za jasnije smjernice ipak odlučili pričekati nove pokazatelje iz američkog gospodarstva.

U takvom je okruženju londonski indeks Ftse u ranim poslijepodnevnim satima bio na manjem dobitku, od 0,07 posto, popevši se na 5.606 bodova. Frankfurtski je Dax ojačao 0,17 posto, na 5.895 bodova.

Rudarske dionice bile su najveće dobitnice, ojačavši u prosjeku jedan posto nakon što su najnoviji podaci iz Kine pokazali snažniji rast izvoza i uvoza nego što se očekivalo. To ohrabruje ulagače u pogledu globalnog gospodarskog oporavka.

BHP Billiton, Anglo American, Antofagasta, Rio Tinto, Xstrata i Eurasian Natural Resources zabilježili su rast cijena dionica od 0,5 do 1,7 posto.

"Aktivnosti na europskim tržištima uglavnom su prigušene s obzirom da se mnogi ulagači drže postrani i čekaju nove makroekonomske pokazatelje koji će diktirati nove poteze", izjavio je Joshua Raymond u City Indexu.

Od važnih makrogospodarskih pokazatelja iz SAD-a izdvajaju se podaci o trgovini i tjedno izvješće o naknadama za nezaposlene.

Ulagači pozorno i dalje prate zbivanja vezana uz grčku dužničku krizu. Najviše su pritom usredotočeni na rizike od širenja dužničkih problema posrnule članice eurozone na Portugal i druge članice EU-a.

Od kompanija koje su objavile poslovne rezultate izdvaja se njemački proizvođač električne energije E.ON, čije su dionice ojačale 0,95 posto nakon što je izvijestio o neto dobiti u 2009. u visini 5,33 milijarde eura.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je za 0,04 posto, zaključivši poslovanje na 10.563 boda.



Hina