Info servis

Mali brodograditelji trebaju se orijentirati na izvoz

Mali hrvatski brodograditelji smatraju da postoji veliki potencijal za njihovu proizvodnju na stranim tržištima i da bi se trebali više orijentirati prema izvozu, istaknuto je danas na sjednici Udruženja male brodogradnje Hrvatske gospodarske komore.

"Izvozni potencijal postoji, što je potvrdio i nedavni nastup malih brodograditelja na međunarodnom nautičkom sajmu u Duesseldorfu, na kojem su sudjelovali u sklopu hrvatskog klasetra male brodogradnje i sklopili mnoge poslovne dogovore", kazao je Mario Polla, tajnik Udruženja male brodogradnje.

Naglasio je pritom važnost zajedništva državnih institucija i gospodarskih subjekata u svrhu većeg izvoznog uspjeha.

Predstavnik Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Zoran Babić prezentirao je poduzetnicima iz te branše na koje kreditne programe mogu računati i pod kojim uvjetima, naglasivši da je HBOR spreman kreditirati kako obrtna sredstva i gradnju, tako i kupce u inozemstvu. Stoga je pozvao male brodograditelje da pokušaju organizirati zastupnika u inozemstvu koji će im nalaziti kupce. Kao pozitivan primjer naveo je moguću gradnju marokanske ribarske flote u Hrvatskoj.

Dino Lončarić iz Brodarskog instituta iz Zagreba prezentirao je europske fondove koji stoje na raspolaganju malim i srednjim poduzetnicima izdvojivši kao najzanimljivije za male brodograditelje Okvirni program za konkurentnost i inovacije (CIP), te Sedmi okvirni program za istraživanje i tehnološki razvoj (FP7).

U prvoj polovici godine proizvodnja je pala za 50 posto zbog utjecaja krize, a u drugoj polovici nakon uvođenja novih trošarina gotovo stala.

U prošloj je godini tako proizvedeno samo 400 do 500 brodica u odnosu na prosječnu godišnju proizvodnju od 1.200 do 1.300 brodica, rečeno je na sjednici.



Hina