Info servis

Banke i gospodarske vijesti pritisnule vodeće europske burzovne indekse

Europski burzovni indeksi u utorak su oslabili zbog pada cijena dionica u sektoru banaka koji je zasjenio dobitnike u prehrambenom sektoru, a dodatni pritisci stizali su i iz gospodarstva eurozone.

Indeks Londonske burze FTSE do ranih poslijepodnevnih sati oslabio je 0,12 posto, na 5.345 bodova. Na nešto većem gubitku, od 0,5 posto, bio je frankfurtski Dax, spustivši se na 5.657 bodova.

Najveći gubitnici bile su bankovne dionice, predvođene Commerzbankom, čije su dionice potonule 7,1 posto zbog prognozi o teškoj 2010.

Od ostalih gubitnika u tome sektoru izdvajaju se Barclays, Societe Generale, BNP Paribas i Deutsche Bank, čije su dionice redom oslabile između 0,7 i 1,9 posto.

Veće gubitke priječili su pak dobitnici među prehrambenim kompanijama. Dionice Danonea, Nestlea i Unilevera ojačale su tako između 0,2 i 1,2 posto.

Za loše raspoloženje ulagača dijelom su zaslužne i vijesti iz njemačkog Ifo instituta koje svjedoče o pogoršanju poslovne klime u najvećem europskom gospodarstvu u veljači. Pogoršanje je uslijedilo nakon desetomjesečnog uzastopnog poboljšanja.

Ifo indeks poslovne klime spustio se u veljači na 95,2 boda, ispod dugoročnog prosjeka, sa siječanjskih 95,8 bodova, objavio je istoimeni njemački institut.

Njegova objava vremenski se poklopila sa sve većim brojem dokaza da oporavak u 16-članoj eurozoni usporava pod pritiskom grčke dužničke krize, uz prijetnje da se prelije i na druge članice eurozone, poput Španjolske i Portugala.

Nizu sumornih vijesti pridružile su se najnovije iz Francuske, i to o padu osobne potrošnje u siječnju. U takvom ozračju analitičari ne očekuju da će oporavak u eurozoni ubrzati u odnosu na 0,1-postotni rast zabilježen u zadnjem tromjesečju 2009.

"Najnovije vijesti upućuju na slabi početak ove godine", kazala je Jennifer McKeown, ekonomistica u Capital Economicsu, koja još uvijek očekuje da će eurozona ostvariti rast od 1,5 posto u ovoj godini, ali samo ako bude znakova poboljšanja u domaćem gospodarstvu u nadolazećim mjesecima.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je gotovo 0,5 posto, zaključivši poslovanje na 10.352 boda.



Hina