Info servis

Atlantic Grupa povećala neto dobit za 24 posto

Atlantic Grupa je u 2009. ostvarila 97,3 milijuna kuna neto dobiti, što je rast za 24 posto u odnosu na 2008. godinu, izvijestili su danas iz Atlantic Grupe koja je poslovne rezultate objavila na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni prihodi tvrtke u prošloj su godini iznosili 2,2 milijarde kuna, što je rast za 10,1 posto, dok je dobit iz poslovanja porasla za 18,9 posto i iznosi 153,8 milijuna kuna.

Po podacima iz financijskog izvješća, ukupni su rashodi Atlantic Grupe u prošloj godini iznosili nešto manje od 2,1 milijardu kuna i u odnosu na godinu prije porasli su za 9,3 posto.

Iz Atlantic Grupe ističu da je kompanija ostvarila rast svih ključnih pokazatelja profitabilnosti te da su rezultati u potpunosti su u skladu s poslovnim planovima Uprave najavljenim početkom 2009.

Također ističu da u u ukupnoj prodaji kompanije hrvatsko tržište sudjeluje sa 60 posto, a međunarodna tržišta s 40 posto. Njemačka je ostala najveće inozemno tržište, a najveći je rast prodaje, uz slovensko tržište koje je raslo za 138 posto, ostvaren u Srbiji s rastom za 32 posto.

Iz Atlantica navode da u prodaji vlastite robne marke sudjeluju sa 43 posto, distribucija proizvoda robnih marki internacionalnih principala sa 41 posto, Atlantic Farmacia s 10 posto, dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sustave u zemlji i inozemstvu čine 6 posto prodaje.

Predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi ističe kako su ponosni na činjenicu da je Atlantic Grupa uspjela ostvariti dvoznamenkasti rast svih pokazatelja u situaciji realnog pada gospodarstva od skoro šest posto, smanjene osobne potrošnje od oko osam posto te smanjenog raspoloživog dohotka stanovništva uslijed povećanih fiskalnih nameta kao i smanjene turističke potrošnje.

Tedeschi naglašava kako takav rast Atlantic Grupa zahvaljuje činjenici da su u protekloj godini napravili niz proizvodnih iskoraka, prvenstveno s Cedevitom GO!, sklopili niz partnerstava od kojih se izdvajaju ona s Ferrerom, Karolinom i ljekarnama Dvoržak, te širili kanale distribucije.

Predsjednik Uprave Atlantic Grupe očekuje da će makroekonomsko okruženje u 2010. biti još izazovnije za realni sektor, te da će razborito upravljanje rizicima uz daljnje poticanje inovativnosti biti imperativ u prevladavanju nepovoljne gospodarske situacije.

Sa stajališta Atlantic Grupe i u tekućoj godini mogu se očekivati dobri rezultati jer kao i do sada rast Atlantica ovisi prvenstveno o radu i trudu svih zaposlenika i održanju kvalitetne suradnje s partnerima, istaknuo je Tedeschi.



Hina