Info servis

Ugovor o klupskom kreditu između HBOR-a i poslovnih banaka

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) krajem prošlog tjedna zaključila je Ugovor o klupskom kreditu u iznosu od dvije milijarde kuna sa sedam poslovnih banaka, koji će se koristiti za financiranje vladinih mjera za gospodarski oporavak i razvitak po "modelu A", priopćeno je iz HBOR-a.

Korisnik kredita je HBOR, a Erste & Steiermaerkische bank, Hrvatska poštanska banka, Hypo Alpe-Adria-Bank, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Societe Generale-Splitska banka i Zagrebačka banka su vodeći mandatirani aranžeri i kreditodavatelji, dok je Privredna banka Zagreb ujedno agent kredita.

Kredit se odobrava za financiranje mjera Vlade za gospodarski oporavak i razvitak od 14. siječnja po Modelu A - model financiranja održivih gospodarskih projekata uz aktivno sudjelovanje države u sufinanciranju kreditnih plasmana banaka.

Ukupan iznos od dvije milijarde kuna koji domaće poslovne banke odobravaju HBOR-u osiguran je oslobađanjem sredstava poslovnih banaka temeljem Odluke HNB-a od 3. veljače kojom je HNB smanjila stopu obvezne pričuve s 14 posto na 13 posto.

Osim spomenutih banaka - vodećih mandatiranih aranžera, u klupski kredit će se moći uključiti i ostale banke iz Hrvatske koje će svojim sudjelovanjem u klupskom kreditu ostvariti pravo nadmetanja za kreditne kvote na aukcijama HBOR-a, kaže se u priopćenju.



Hina