Info servis

Šuker: trenutno nema potrebe za rebalansom proračuna

U ovom trenutku ne postoje nikakve potrebe za rebalansom proračuna, stanje u javnim financijama je dobro a država izvršava sve svoje obveze na vrijeme, ustvrdio je danas potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi spekulacija o skorom rebalansu proračuna, Šuker je nakon potpisivanja ugovora o financijskoj suradnji između Vlada Hrvatske i SR Njemačke izjavio kako "ne vidi što se u Hrvatskoj toliko promijenilo da je potreban rebalans proračuna".

Nitko ne kaže da nema problema, no budući da su trenutno prihodi na razini 2009. godine a proračun za prošlu i ovu godinu je vrlo sličan nema ni potrebe za hitnim rebalansom, rekao je Šuker dodavši kako je isplata svih obveza iz proračuna na vrijeme "najbolji pokazatelj kakvo je stanje u javnim financijama".

Ponovio je da će krizni porez biti ukinut "u trenutku kad se bude naziralo bilo kakvo poboljšanje" u gospodarstvu, te ocijenio kako su hrvatski građani smanjili potrošnju iz straha od toga što će biti sutra - ponajviše zbog nesigurnosti oko radnog mjesta i plaće.

Optimizam bi im trebale vratiti nove Vladine mjere za gospodarski oporavak i razvitak koje, kako smatra Šuker, "naprosto moraju dati rezultate".

Pozvao je poslovne banke i poduzetnike da se maksimalno uključe u aukciju HBOR-a koja je najavljena za petak, te izrazio nadu da će guverner HNB-a Željko Rohatinski uskoro moći smanjiti obveznu pričuvu banaka za još 2-3 posto i time povećati masu sredstava koja se plasiraju preko HBOR-a.

Šuker nije želio komentirati najave poskupljenja struje istaknuvši kako Vlada o tome još nije razgovarala s HEP-om, iako "određena gospoda iz HEP-a s time licitiraju već nekoliko mjeseci".

Šuker je danas s njemačkim veleposlanikom u Hrvatskoj Berndom Fischerom potpisao ugovor kojim njemačka Vlada odobrava hrvatskoj Vladi povoljan zajam od 18 milijuna eura sa sniženom kamatnom stopom u svrhu financiranja treće faze projekta "Vodoopskrba i zbrinjavanje otpadnih voda u Republici Hrvatskoj".

Konkretni uvjeti zajma i visina kamatne stope bit će utvrđeni pojedinačnim ugovorom o zajmu koji bi na temelju ovog okvirnog ugovora trebali sklopiti njemačka Kreditna banka za obnovu (KfW) i HBOR.

Prethodne dvije faze tog projekta KfW je već kreditirao s povoljnim zajmovima u ukupnom iznosu od 52,5 milijuna eura, napomenuo je predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev.

Za slične projekte Njemačka je u proteklih desetak godina Hrvatskoj omogućila kredite s povoljnom kamatom u ukupnoj vrijednosti od 265 milijuna eura, podsjetio je veleposlanik Fischer.



Hina