Info servis

EBRD postao dioničar Geofoto Grupe

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Geofoto Grupa potpisale su danas ugovor kojim EBRD postaje suvlasnik Geofoto Grupe.

Riječ je o ulaganju EBRD-a vrijednom četiri milijuna eura, čime je ta banka, kako se doznaje, postala vlasnik udjela od oko 9,5 posto u Geofoto Grupi. Ugovor je potpisan na razdoblje od sedam godina.

Kroz udio u Geofoto Grupi, EBRD će biti uključen u donošenje značajnijih strateških odluka, a aktivnosti tvrtke nadgledat će kroz sudjelovanje u Nadzornom odboru.

Predsjednik Uprave Geofoto Grupe Zvonko Biljecki ocjenjuje da će prisustvo EBRD-a u vlasničkoj strukturi biti od značajne pomoći u dobivanju poslova u zemljama EU-a.

Kako je rekao, Geofoto Grupa će dobivena sredstva EBRD-a upotrijebiti za provedbu investicijskog plana u 2010. i 2011. godini.

Ujedno je za proljeće najavio potpisivanje ugovora o stvaranju poslovne udruge po ugledu na udruženje zračnih prijevoznika Star Alliance, u kojoj će uz Geofoto Grupu biti još devet najvećih svjetskih tvrtki iz područja geodezije i geoinformatike i koje će klijentima nuditi zajedničke proizvode i rješenja.

Matteo Patrone iz EBRD-a rekao je da će se ulaganje EBRD-a koristiti za širenje kompanije u jugoistočnoj Europi financiranjem nabave nove opreme i geionformatičkih proizvoda.

Ulaganje je, kaže Patrone, u skladu sa strategijom EBRD-a za poticanje regionalnog širenja hrvatskih kompanija.

Naglasio je da je riječ o prvom ulaganju u Hrvatskoj u sklopu programa Local Enterprise Facility, instrumenta EBRD-a čija je svrha nadopunjavanje private equity investicija, prvenstveno namijenjenog srednje velikim poduzećima jugoistočne Europe.

Geofoto je tvrtka osnovana je 1993. godine, a danas je jedna od tri najveće u svojoj branši u Europi i među deset najvećih u svijetu. Geofoto Grupa ima deset članica, koje su, prema podacima iznesenim na potpisivanju, u prošloj godini ostvarile ukupnu operativnu dobit od 40 milijuna kuna.



Hina