Info servis

HBOR: aukcije bi trebale početi sredinom veljače

Do sredine veljače za kad su predviđene prve aukcije za kredite u čijem će sufinanciranju sudjelovati HBOR i država i za jamstva putem jamstvenog fonda za gospodarski oporavak i razvitak, trebale bi biti ispunjene pretpostavke kako bi aukcije mogle započeti, istaknula je danas rukovoditeljica Direkcije izvoza Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Ivanka Maričković Putrić.

Ona je sudjelovala na tematskoj sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore - Komore Zagreb na kojoj je predstavila programe HBOR-a i osvrnula se na najnovije mjere Vlade za gospodarski oporavak i razvitak vezane uz povećanje investicija i kreditnih aktivnosti, u kojima će sudjelovati HBOR.

Pripremamo se za provedbu Vladinih mjera, a izradu potrebnih dokumenata koordiniramo s Ministarstvom financija, rekla je.

Uz dokumente, jedna od pretpostavki je smanjenje stope obveznih rezervi banaka, kako bi se oslobodio novac za kredite gospodarstvu, što bi danas trebalo biti odlučeno na sjednici Savjeta Hrvatske narodne banke.

Govoreći o Vladinom "modelu A" unutar kojeg HBOR zajedno s poslovnim bankama daje kredite za likvidnost, uz podjelu rizika s poslovnim bankama, rekla je da se o omjerima udjela HBOR-a i banaka još uvijek pregovara.

Kod "modela B", u kojem država putem jamstvenog fonda preuzima pokriće dijela rizika novih kredita, kriterij za odobravanje sredstava iz fonda za financiranje projekata koje u ime poduzetnika kandidira poslovna banka, bit će visina rizika koji će poslovna banka preuzeti na sebe.

Na pitanje mogu li postojeći krediti biti zamijenjeni novim dvama aranžmanima odgovorila je potvrdno, ali dodala da će biti postavljena određena ograničenja.

Vladine mjere za pomoć gospodarstvu podržala je potpredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta koja je rekla da ih treba što prije operacionalizirati.

Pozvala je poduzetnike da u Centru za poslovne informacije HGK-a potraže sve informacije o Vladinim mjerama te najavila održavanje seminara po županijama na tu temu.

Na skupu su predstavljene i druge aktivnosti HBOR-a koji provodi 27 kreditnih programa.



Hina