Info servis

Deloitte: glavni trend na tehnološkom tržištu 2010. tablet računala

Proboj tablet računala, koja posjeduju značajke prijenosnog računala i smartphonea, mogao bi obilježiti tehnološko tržište u 2010. godini, predviđanje je konzultantsko-revizorske kuće Deloitte iz istraživanja "Trendovi u tehnologiji 2010." u kojem je sudjelovalo više od sedam tisuća stručnjaka iz cijelog svijeta.

Istraživanje predviđa i da će se u ovoj godini u svijetu prodati deseci milijuna tablet računala, koja su veći primjerice od smartphonea, pa je preko njih lakše gledati video sadržaje i kvalitetno pristupati internetu, dok su u usporedbi s laptopima i netbookovima lakši i jeftiniji.

Osim 'velikih igrača' Applea, Microsofta i Hewlett-Packarda, koji su već početkom ove godine krenuli s lansiranjem novih uređaja, iz Deloittea predviđaju da će se tablet računalima 'pozabaviti' i druge, manje kompanije, posebno proizvođači telefona, kao i bežićni operateri jer su ta računala dizajnirana za bežiććo spajanje putem WiFi-ja.

Uspon 'tableta' mogao bi se pak negativno odraziti na relativno novo tržište e-čitača, koje bi sa svakim milijunom prodanih tablet računala moglo zabilježiti sličan pad prodaje.

Uz proboj 'tableta' iz Deloittea za ovu godinu na tehnološkom tržištu predviđaju i da će se mnoge poslovne odluke o kupnji tehnološke opreme i uređaja više temeljiti na zahtjevima pojedinačnih zaposlenika nego odlukama klasičnih IT odjela.

Pritom bi ozbiljniju ulogu mogli imati, kako navode, 'tanki' klijenti, odnosno računala i programi koji se oslanjaju na drugo, jače računalo (poslužitelja).

Predviđa se i da će u idućih pet do deset godina čak 10 posto računala u tvrtkama biti ti 'tanki' klijenti koji osim direktne uštede na cijeni uređaja i licenci za programe smanjuju i troškove IT podrške i održavanja.

Hina