Info servis

Apple zabilježio najprofitabilnije tromjesečje u povijesti kompanije

Američki tehnološki div Apple izvijestio je o tromjesečnoj dobiti u visini 3,38 milijardi dolara u prvom fiskalnom tromjesečju 2010., što je 50 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Prihodi su mu iznosili 15,6 milijardi dolara, 32 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje kada je ostvareno 11,88 milijardi dolara prihoda.

Tvrtka je priopćila da je u tromjesečnom razdoblju do 26. prosinca 2009., prvom fiskalnom tromjesečju nove poslovne godine, udvostručila prodaju uređaja iPhone u odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje, na 8,7 milijuna jedinica, zahvaljujući plasmanu tog proizvoda na nekoliko vodećih novih tržišta, uključujući Kinu i Južnu Koreju.

Prodaja kompjutora Macintosh istodobno je porasla 33 posto na 3,36 milijuna komada, dok je prodaja iPoda očekivano umanjena osam posto na 21 milijun, što analitičari pripisuju rastu popularnosti iPhonea, koji ima ugrađen iPod.

U drugom fiskalnom tromjesečju kompanija očekuje dobit u visini 2,06 milijardi dolara i prihode u rasponu od 11,0 do 11,4 milijarde dolara.

Apple će za srijedu najavio predstavljanje novog proizvoda koji je još uvijek obavijen velom tajne a privukao je veliku pozornost javnosti. Analitičari nagađaju da je riječ o prijenosnom računalu u obliku ravne ploče s ekranom osjetljivim na dodir (tablet PC).

"U ovoj godini planiramo lansirati jako dobre nove proizvode, počevši već ovaj tjedan s jednim vodećim novim proizvodom zbog kojeg smo jako uzbuđeni", kazao je izvršni direktor Steve Jobs.

Hina