Info servis

Erste vrijednosni papiri prvi "market makeri" za dionice Atlantic Grupe

Brokerska kuća Erste vrijednosni papiri potpisala je danas sa Zagrebačkom burzom ugovor o obavljanju poslova specijalista za dionice Atlantic Grupe i tako postala prvi specijalist (market maker) na domaćem tržištu kapitala.

Ugovor su potpisali član uprave Erste vrijednosnica, a ujedno i prvi "market maker" na tržištu Hrvoje Krstulović, direktor Zagrebačke burze Roberto Motušić te potpredsjednik Atlantic Grupe za financije Zoran Stanković.

Dionica Atlantica tako je postala prva hrvatska dionica kojoj specijalist daje potporu likvidnosti. Naime, Burza raspolaže trgovinskim sustavom koji članovima koji to žele i ispunjavaju uvjete omogućava obavljanje poslova specijalista.

Budući da uvjeti likvidnosti na hrvatskom tržištu dionica ukazuju na postojanje potrebe za dodatnom likvidnošću koju pružaju specijalisti, Erste vrijednosni papiri prihvatili su obavezu kontinuiranog svakodnevnog isticanja naloga za kupnju i prodaju dionica Atlantic Grupe u rasponu (spreadu) i vremenu utvrđenim ugovorom sa Zagrebačkom burzom, pojašnjavaju sa Burze.

Stanković je istaknuo kako će usluga market makera dionicu kompanije učiniti atraktivnijom, a dugoročno gledajući to je korak ka uvrštenju u Prime Market.

Kazao je i kako će rezultati Atlantica za 2009. biti okvirno unutar smjernica koje su najavljivali početkom prošle godine (rast prodaje od sedam posto te rast operativne dobiti nešto više od 13 posto).

Rezultate poslovanja za prošlu godinu Atlantic Grupa će, kako je najavljeno, predstaviti krajem veljače, a tom će prilikom najaviti i poslovne planove i očekivanja za 2010.

Krstulović je istaknuo kako market maker povećava atraktivnost same dionice, lakše i sigurnije se ulaže u nju, što može doprinijeti i povećanju likvidnosti.

Predsjednik Uprave Zagrebačke burze Roberto Motušić je također istaknuo kako market maker ne mora nužno donijeti likvidnost, no povećat će atraktivnost dionice.

Kazao je i kako je riječ o rizičnom poslu te kako je market maker preduvjet za uvođenje novih proizvoda na tržište kapitala, kao što su certifikati, short sellinga itd.

Dionica Atlantic Grupe prošle je godine bila 16. najtrgovanija dionica na Zagrebačkoj burzi, a zabilježila je rast cijene od 47,7 posto.

Erste vrijednosni papiri član je Zagrebačke burze i zauzima prvo mjesto na rang listi brokerskih kuća prema prometu dionica u 2009. sa tržišnim udjelom od 12,56 posto.



Hina