Info servis

Na Wall Streetu najveći dnevni pad Dow Jonesa u 2010.

U srijedu je na Wall Streetu Dow Jones indeks zabilježio najveći dnevni pad u ovoj godini, jer ulagači strahuju da bi kreditne restrikcije u Kini mogle usporiti oporavak svjetskog gospodarstva.

Dow Jones indeks potonuo je 1,14 posto, na 10.603 boda, što je njegov najveći dnevni pad od kraja prosinca prošle godine. S&P 500 indeks oslabio je 1,06 posto, na 1.138 bodova, dok je Nasdaq indeks pao 1,26 posto, na 2.291 bod.

Ulagače je jučer najviše uznemirio nalog kineskih vlasti najvećim tamošnjim bankama da ograniče kreditiranje do kraja siječnja, što se tumači kao novi potez u smjeru usporavanja pretjeranog rasta i suzbijanja inflacije u trećem po veličini svjetskom gospodarstvu.

Kako je Kina veliki uvoznik sirovina, usporavanje rasta tamošnjeg gospodarstva izazvalo bi pad potražnje za sirovinama, pa su jučer oštro pale cijene nafte i sirovina.

Cijena 'crnog zlata' potonula je 1,4 dolara, na 77,62 dolara po barelu. To je negativno utjecalo na energetski sektor, pa je S&P indeks tog sektora skliznuo 1,7 posto, a među najvećim je gubitnicama bila dionica Chevrona, s padom cijene od 1,9 posto.

Oštro je, 1,5 posto, potonuo i S&P indeks rudarskog sektora, a pale su i cijene dionica u industrijskom sektoru.

Među najvećim je gubitnicama jučer bila i dionica IBM-a, s padom cijene za gotovo 3 posto, premda je taj tehnološki div dan prije izvijestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Međutim, nakon pomnije analize, IBM-ove procjene poslovnih rezultata u ovoj godini protumačene su kao vrlo oprezne.

Pale su i cijene većine drugih dionica u tehnološkom sektoru. Dionica Applea pojeftinila je 1,5 posto, a 1 ili više posto pale su i cijene Googlea, Microsofta i Cisco Systemsa.

Nejasni signali stižu i iz bankarskog sektora. Wells Fargo i US Bancorp ostvarili su bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo, dok su Bank of America i Morgan Stanley podbacili.

Pritom neke od tih banaka poručuju da se naplata kredita stabilizira, dok druge upozoravaju da i dalje postoji problem loših kredita.

Ipak, bankarski je sektor bio jučer među rijetkim dobitnicima. KBW indeks tog sektora porastao je 1,4 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,6 posto, na 5.420 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,09 posto, na 5.851 bod. Pariški CAC indeks pao je, pak, 2,01 posto, na 3.928 bodova.



Hina