Info servis

Wall Street: pad prodaje novih kuća pokolebao ulagače

Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks ostali gotovo nepromijenjeni jer je neočekivani pad prodaje novih kuća natjerao ulagače na oprez, no Nasdaq indeks je porastao zahvaljujući usponu cijena tehnoloških dionica.

Dow Jones indeks porastao je mršavih 1,5 bodova, ili 0,01 posto, na 10.466 bodova, dok je S&P 500 indeks ojačao 0,23 posto, na 1.120 bodova. Nasdaq indeks skočio je, pak, 0,75 posto, na 2.269 bodova, novu najvišu razinu u 15 mjeseci.

Koliko je dan prije ulagače ohrabrio podatak o 7,4-postotnom rastu prodaje postojećih kuća u SAD-u, toliko ih je jučer pokolebao pad prodaje novih kuća za 11,3 posto, na najnižu razinu od ožujka.

To je razočaravajuće jer se očekivao rast prodaje, što bi potvrdilo da se tržište nekretnina, ali i potrošnja Amerikanaca oporavljaju. No, pad prodaje novih kuća pokazuje da je na putu do oporavka gospodarstva još puno prepreka.

Premda je kasnije objavljeno da osobni prihodi i potrošnja Amerikanaca rastu, analitičari kažu da je taj rast preslab da bi podržao snažniji oporavak gospodarstva.

Da su ulagači nesigurni, pokazuje i mršav obujam trgovanja. Jučer je na Wall Streetu vlasnika zamijenilo samo oko 786 milijuna dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 1,49 milijardi.

No, tehnološki sektor i dalje je u usponu. Bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati Red Hata izazvali su rast cijene dionice te kompanije za više od 5 posto, a poskupile su i dionice drugih proizvođača poslovnih softvera.

Još je snažnije, više od 6 posto, skočila cijena dionice Micron Technologya jer je ta kompanija u proteklom tromjesečju, po prvi puta nakon tri godine, ostvarila dobit.

"Mislim da je tehnološki sektor sada mjesto u kojemu treba biti. Taj će sektor među prvima osjetiti snažniji oporavak poslovne aktivnosti", kaže John Canally, strateg u tvrtki LPL Financial.

Osjetno su porasle i cijene dionica u energetskom sektoru, zahvaljujući skoku cijene nafte za više od 3 posto, na 76,60 dolara po barelu, nakon što je objavljeno da su zalihe 'crnog zlata' prošloga tjedna pale više nego što se očekivalo, što ukazuje na jačanje potražnje.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,82 posto, na 5.372 boda. Frankfurtski DAX porastao je 0,20 posto, na 5.957 bodova, a pariški CAC indeks 0,32 posto, na 3.910 bodova.



Hina