Info servis

Rast europskih tržišta dionica u smanjenom obujmu trgovine uoči blagdana

Europska tržišta dionica porasla su u ponedjeljak, pri čemu je u prigušenoj trgovini uoči božićnih blagdana dobicima prednjačio bankovni sektor.

U takvom je okruženju londonski Ftse indeks porastao 1,3 posto na 5.265 bodova. Frankfurtski Dax bio je u plusu 0,9 posto, porastavši na 5.882 boda.

Bankovni sektor predvodio je dobitnike nakon što su se stišale bojazni u vezi sa strožim kapitalnim zahtjevima koje predlaže Baselski odbor za nadzor banaka.

Tako su vrijedosti dionica Standard Chartereda, HSBC-a, Barclaysa, Lloydsa, Royal Bank of Scotland, BNP Paribasa, Societe Generale, Credit Agricole i Natixisa porasle u rasponu od 0,5 do 3,2 posto.

"Tržišta su do sada najviše zabrinjavali rizici vezani za otplatu dugova pojedinih država kao i banke, iziskujući prilagodbe. Smatram da su oni sada primjereno uračunati u cijene dionica", zaključio je Bernard Mcalinden iz dublinskog NCB Stockbrokersa.

Deutsche Bank je pak upozorio da bi bankovni sektor sljedeće godine mogao zabilježiti slabe poslovne rezultate s obzirom na postrožene propise.

"Ukoliko se gospodarski oporavak nastavi u 2010., nova će faza u ciklusu biti rast. Nadzorne promjene koje preporučuje Basel ne mogu same po sebi poljuljati stabilnost sustava ali mogu zakočiti njegov rast", stoji u izvješću DB-a.

Među dobitnicima bio je i sektor sirovina, pri čemu su dionice u naftnom sektoru, uključujući kompanije BP, Royal Dutch Shell, BG Group, Tullow Oil, Repsol, Total and StatoilHydro, porasle u rasponu od 1,0 do 2,2 posto.

Na dobitku su bile i rudarske kompanije, zahvaljujući rastu cijena bakra, aluminija, cinka i nikla. Tako su dionice BHP Billitona, Anglo Americana, Antofagaste, Rio Tinta, Xstrate i Euroasian Natural Resources porasle u rasponu od 0,6 do 0,9 posto.

Nikkei indeks Tokijske burze zaključio je trgovinu u plusu 0,4 posto, popevši se na 10.183 boda.



Hina