Info servis

Siemens izvijestio o milijardu eura tromjesečnog gubitka

Njemački industrijski div Siemens u četvrtak je izvijestio da je u posljednjem tromjesečju fiskalne godine 2008/2009. zabilježio milijardu eura neto gubitka, dodajući da u tekućoj fiskalnoj godini očekuje još lošije rezultate.

Rezultate kompanije pritisnuli su troškovi u visini 1,962 milijarde eura vezani uz Nokia Siemens Networks, zajedničku jedinicu Siemensa i finskog proizvođača telekomunikacijske opreme Nokia.

U četvrtom tromjesečju fiskalne godine 2007./08. Siemensov je gubitak bio još veći i iznosio je 2,4 milijarde eura, većim dijelom zbog jednokratnih troškova restrukturiranja i rezervacija za podmirivanje sudskih troškova vezanih za slučaj navodnog podmićivanja.

Prihodi u četvrtom fiskalnom tromjesečju niži su više od devet posto u odnosu na isto razdoblje prošle fiskalne godine i iznosili su 19,7 milijardi eura. Narudžbe su pale gotovo 16 posto na 18,7 milijardi eura.

Neto dobit u cijeloj godini smanjena je 58 posto, na 2,5 milijardi eura, no Siemens ističe da je rezultate u prethodnoj godini napuhala prodaja tvrtke za proizvodnju dijelova za automobile VDO.

Prihodi su kliznuli za jedan posto na 76,7 milijardi eura, dok su nove narudžbe umanjene 16 posto na 79 milijardi eura.

Brojni dijelovi Siemensovog poslovanja osjećaju posljedice gospodarske krize, koja je zakočila potražnju za proizvodima te kompanije.

U fiskalnoj godini 2009/2010. u Siemensu očekuju pad organskih prihoda za pet do šest posto, predviđajući ipak da će solidna knjiga narudžbi stabilizirati njezine poslovne rezultate.

Operativna dobit trebala bi se kretati u rasponu od 6,0 do 6,5 milijardi dolara.

Ukupno tržišno okruženje ostat će izazovno, konstatirao je izvršni direktor Peter Loescher.



Hina