Info servis

DT udružuje fiksnu i mobilnu telefoniju u Njemačkoj, preuzima njemački Strato

Deutsche Telekom sazvao je za četvrtak izvanrednu skupštinu dioničara radi odobrenja planiranog udruživanja poslovanja s fiksnom i mobilnom telefonijom u Njemačkoj u jedinstvenu kompaniju, priopćio je DT.

Cilj toga spajanja je povećati konkurentnost navedenih dijelova poslovanja i restrukturirati poslovne operacije u Njemačkoj, navodi se dalje u priopćenju.

"Sada je pravi trenutak za spajanje naših poslovnih operacija vezanih uz mobilne i mreže fiksne telefonije. Ta dva zdrava i konkurentna poslovanja udruživanjem će još dobiti na snazi", kazao je predsjednik upravnog odbora Rene Obermann.

Restrukturiranje ima za cilj objediniti poslovanje DT Grupe s fiksnom i mobilnom telefonijom na matičnom tržištu, kaže se dalje u priopćenju. DT očekuje da će time u srednjoročnom razdoblju polučiti povećanje dobiti za 600 milijuna eura.

U DT-u vide golemi potencijal u planiranom povezivanju. "Samo jedno od pet od ukupno 29 milijuna kućanstava-korisnika ima ugovor o fiksnoj i mobilnoj telefoniji s DT-om. Ako uspijemo uvjeriti samo jedan posto preostalih korisnika da potpišu drugi ugovor, naši bi se prihodi mogli povećati za do 100 milijuna eura godišnje", kazao je Oberman.

U sektoru fiksnih linija krajem rujna 2009. DT je bilježio 26,7 milijuna korisnika, što je za 7,9 posto manje u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Istodobno, broj korisnika usluga širokopojasnog pristupa internetu iznosio je 11,3 milijuna i bio je za 10,8 posto veći, a broj korisnika mobilne telefonije uvećan je za 1,3 posto, na 39,3 milijuna.

U odvojenom izvješću DT je objavio da će u četvrtak potpisati sporazum o akviziciji njemačke tvrtke Strato, pružatelja usluga vezanih uz internetske domene od njemačke telekomunikacijske kompanije Freenet. Financijski detalji sporazuma nisu navedeni.

Strato sa sjedištem u Berlinu upravlja s približno četiri milijuna internetskih domena i zapošljava 502 zaposlenika, navodi se još u priopćenju DT-a.



Hina