Info servis

Dobit RBA niža 10 posto, a Grupe RBA 15 posto

Neto dobit Raiffeisenbank Austria (RBA) ostvarena u prvih devet ovogodišnjih mjeseci niža je za 10,2 posto prema istom razdoblju lani i iznosi 389,2 milijuna kuna, dok je istodobno dobit cijele Grupe RBA, koja obuhvaća još osam društava, smanjena za 14,98 posto, na 385,9 milijuna kuna, podaci su iz izvješća dostavljenog Zagrebačkoj burzi.

Osnovni uzrok smanjenju dobiti Banke su povećani gubici s osnova rezerviranja za rizike, dok je na poslovni rezultat Grupe najviše utjecalo smanjenje realizacije i pogoršanje likvidnosti u sektoru poduzeća, stoji u izvješću RBA.

Troškovi rezerviranja RBA u prvih su devet mjeseci iznosili 309 milijuna kuna, a njihovo višestruko povećanje u odnosu na 47,3 milijuna kuna iz istog razdoblja lani u izvješću se također pojašnjava utjecajem rastuće nelikvidnosti poduzeća, koja se odražava na rast dospjelih potraživanja Banke preko 90 dana, a time i na porast stanja djelomično naplativih i nenaplativih kredita.

Također, dodaje se u izvješću, zastoj u realizaciji dovršenih objekata stanogradnje je uzrokovao povećanje rizika u financiranju projekta, zbog čega je Banka pokrenula i akciju odobravanja povoljnijih stambenih kredita za kupnju stanova iz svog portfelja stanogradnje.

Neto prihod RBA od kamata u prvih je devet mjeseci ove godine povećan za 6,6 posto prema istom razdoblju lani, na 803,13 milijuna kuna, dok su neto prihodi od provizija i naknada porasli za 2,5 posto, na 261,7 milijuna kuna.

Istodobno je neto prihod od kamata Grupe RBA povećan za 6 posto, na 811,5 milijuna kuna, dok su neto prihodi od provizija i naknada smanjeni za gotovo 10 posto, na 306,9 milijuna kuna.

Troškovi poslovanja RBA su pak u prvih devet mjeseci ove godine porasli za 1,8 posto, na 626,5 milijuna kuna, a Grupe RBA za 1,9 posto, na 854,2 milijuna kuna, što se u izvješću tumači kao posljedica širenja poslovne mreže.



Hina