Info servis

Pad dobiti Luke Rijeka, ali manji od planiranog

Luka Rijeka u prvih devet mjeseci ove godine bilježi pad naturalnih pokazatelja i niže poslovne prihode, ali su, zahvaljujući na vrijeme poduzetim mjerama štednje i racionalizacije poslovanja, poslovni rezultati nešto bolji od planiranih, stoji u financijskom izvješću dostavljenom Zagrebačkoj burzi.

Neto dobit Luke Rijeka za prvih devet ovogodišnjih mjeseci tako iznosi 3,8 milijuna kuna, što je za 40 posto manje prema dobiti iz istog razdoblja lani, ali u izvješću se ističe da je dobit ipak nešto viša od dobiti iskazane u planu poslovanja za to razdoblje.

Naime, objašnjava se u izvješću, u namjeri da se poslovni rezultati ostvareni u proteklih sedam godina sačuvaju od negativnih efekata recesije te unatoč otežanim uvjetima poslovanja realiziraju smjernice za ovu poslovnu godinu, Uprava Luke Rijeka je početkom godine izradila "Program mjera za vođenje i kontrolu poslovanja u 2009. godini".

Po podacima iz izvješća, ukupni promet Luke Rijeka u prvih devet mjeseci ove godine bio je za 14 posto niži nego u isto vrijeme lani, što je dovelo do pada prihoda od prodaje za 10 posto, na 153,6 milijuna kuna, a time i ukupnih poslovnih prihoda za 15 posto, na 168,4 milijuna kuna.

Kako poslovni prihodi čine glavninu prihoda tako su i ukupni prihodi tek nešto viši, 168,5 milijuna kuna, i u odnosu na isto razdoblje lani smanjeni su za nešto više od 15 posto.

Poduzetim mjerama štednje, analizom i kontrolom troškova, objašnjava se u izvješću, postiglo se smanjenje materijalnih troškova, troškova osoblja i ostalih troškova, a uz kontrolu poslovnih rashoda ostvarena je dobit iz osnovne djelatnosti i ukupnog poslovanja.

Tako su ukupni rashodi Luke Rijeka u prvih devet ovogodišnjih mjeseci prema istom lanjskom razdoblju smanjeni za više od 15 posto, na 164,2 milijuna kuna.

Dobit prije oporezivanja iznosila je 4,2 milijuna kuna i niža je za oko 35 posto, ali i nešto viša nego li je planirano u planu poslovanja, navodi se u priopćenju.

Uprava Luke Rijeka u izvješću o stanju društva ističe kako poslovanje u ovoj godini otežava recesija i globalna kriza te da "zbog smanjenih gospodarskih aktivnosti na svjetskoj razini većina poslovnih subjekata bilježi pad poslovnih aktivnosti i pad prihoda".

U izvješću se navodi i da se, uvažavajući otežanu situaciju na tržištu i njen utjecaj na profitabilnost poslovanja Luke Rijeka, do kraja godine očekuje ostvarenje u skladu s rezultatima iskazanim u Planu poslovanja za ovu godinu.



Hina