Info servis

Arenaturist: pad neto dobiti u devet mjeseci 42 posto

Pulska hotelsko-turistička tvrtka Arenaturist u devet je ovogodišnjih mjeseci poslovala s 17,57 milijuna kuna neto dobiti, što je 42 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, dok je dobit ovogodišnjeg trećeg tromjesečja od 53,84 milijuna kuna za 22 posto manja od one iz istog lanjskog tromjesečja, pokazuje financijsko izvješće te tvrtke na Zagrebačkoj burzi.

U devet mjeseci ove godine u toj su tvrtki ostvarili 182,85 milijuna kuna ukupnih prihoda ili 4 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz istodobni porast ukupnih rashoda od 3 posto, na 165,28 milijuna kuna.

Samo u trećem ovogodišnjem tromjesečju ukupni su prihodi iznosili 125,03 milijuna kuna ili 11,3 posto manje nego u istim lanjskim mjesecima, dok su ukupni rashodi bili manji 1 posto i iznosili 71,19 milijuna kuna.

Ističući da im je na poslovanje ove godine utjecala recesija u gospodarstvima država iz kojih im dolazi najveći broj gostiju iz Arenaturista u komentaru napominju kako su nakon prilično dobre predsezone u srpnju imali pad noćenja od 14 posto u odnosu na isti mjesec prošle, dok je u kolovozu i rujnu noćenja bilo više. Pritom je u hotelskom smještaju noćenja bilo manje, a u turističkim naseljima i kampovima jednako kao lani, pa im je stoga ovogodišnje treće tromjesečje u minusu od 2,5 posto u odnosu na isto lanjsko.

Naglašavaju i da u takvim kriznim okolnostima jednim od uspjeha smatraju očuvanje radnih mjesta i pojačano sezonsko zapošljavanje radnika.

Za poslovne prihode u trećem tromjesečju ove godine navode da su zbog pada broja noćenja i manjih prosječnih cijena za 6,8 posto niži u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je slijedio i porast poslovnih rashoda od 3 posto, uglavnom zbog većih troškova održavanja i marketinga.



Hina