Info servis

Devetomjesečna dobit Istraturista viša nego lani, u trećem kvartalu manja

Umaška hotelsko-turistička tvrtka Istraturist u devet je ovogodišnjih mjeseci ostvarila neto dobit od 94,3 milijuna kuna, što je 25 posto viša dobit nego za isto razdoblje prošle godine, dok je neto dobit trećeg tromjesečja od 102,5 milijuna kuna za 10,3 posto niža u odnosu na isto lanjsko tromjesečje, pokazuje konsolidirano i nerevidirano financijsko izvješće te tvrtke na Zagrebačkoj burzi.

U popratnom komentaru uz Izvješće iz Uprave Istraturista ističu da su im unatoč generalnom smanjenju turističke potražnje i padu fizičkog obujma poslovanja zbog negativnih ekonomskih kretanja poslovni prihodi u devet mjeseci ove godine od 358,2 milijuna kuna na razini prethodne godine.

S druge strane za 1 posto ili 2,9 milijuna kuna u devet mjeseci ove godine smanjili su ukupne poslovne rashode, na 254,9 milijuna kuna.

Pri tom su materijalni i troškovi osoblja bili manji 4 odnosno 3 posto, a troškovi amortizacije viši 7 posto u odnosu na lanjskih devet mjeseci, i to, kako navode, zbog provedenih kapitalnih ulaganja prošle godine.

Samo u trećem tromjesečju ove godine pak ostvarili su 1,2 posto više poslovne prihode nego u istom tromjesečju prošle godine ili 251,4 milijuna kuna, uz istodobni rast poslovnih rashoda za 3,4 posto, na 130,2 milijuna kuna.

U komentaru iz Istraturista dodaju i da su s obzirom na rast kvalitete i ponude smještajnih kapaciteta zbog intenzivnih investicijskih ciklusa zadnjih godina ove godine ostvarili prosječni rast cijena od 5 posto.

Urednim podmirivanjem kreditnih obveza smanjena im je pak zaduženost za 6 posto, pa predstavlja 38 posto ukupne aktive.



Hina