Info servis

Varteks poslovao s gubitkom od 38,2 milijuna kuna

Varteks d.d. u prvih je devet mjeseci poslovao s gubitkom od 38,2 milijuna kuna, navodi se u priopćenju tvrtke objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Napominju kako smanjenje domaće potrošnje, rast nezaposlenosti, otežana likvidnost tržišta te kontinuiran rast troškova poslovanja i nameta značajno utječu na konkurentnost hrvatske tekstilne industrije i na poslovne rezultate hrvatskih tekstilnih kompanija.

Tvrtka je u prvih devet mjeseci ostvarila prihod od 256,5 milijuna kuna, što je smanjene u odnosu na isto lanjsko razdoblje kada je prihod iznosio 321 milijun kuna.

Rashodi u prvih devet mjeseci ove godine iznose 294,7 milijuna kuna, i smanjeni su u odnosu na isto razdoblje lani kada su ukupni rashodi iznosili 320,8 milijuna kuna.

Na stranom je tržištu u prvih devet mjeseci ove godine Varteks ostvario izvoz od 108 milijuna kuna, a glavnina izvoza Varteksa i dalje je u zemlje Europske unije.

Predsjednik Uprave Varteksa Zoran Koščec je istaknuo kako su korigirali svoje poslovne planove, a ukupnu poslovnu strategiju prilagođavaju kriznim uvjetima.

Za oporavak hrvatske tekstilne industrije nužan je oštar zaokret u sektorskoj politici, konkretne antirecesijske državne mjere vezane uz očuvanje zaposlenosti i poticanje izvoza, kazao je.

Napominje kako se Strategija hrvatske tekstilne industrije provodi s bitno smanjenim budžetom (oko 20 posto od usvojenog) i takvim pristupom najviše su oštećene upravo one tvrtke koje su svoje poslovne politike prilagodile repozicioniranju industrije, a koje je definirano razvojnim programima strategije.

Varteks je u trećem tromjesečju 2009. nastavio s planiranom reorganizacijom sustava i provođenjem treće faze kriznih mjera čiji će pravi efekti biti vidljivi u 2010., kazao je Košćec te dodao kako preseljenje tvrtke ostaje i dalje jedan od ključnih projekata.



Hina