Info servis

Financijski sektor pritisnuo vrijednosti europskih burzovnih indeksa

Europski burzovni indeksi u utorak su se našli pod pritiskom slabljenja dionica u financijskom sektoru, no veće gubitke ograničavali su dobitnici u sektoru energetike.

U takvom je okruženju londonski indeks Ftse ojačao blagih 0,12 posto, na 5.216 bodova. Frankfurtski DAX bio je pak na gubitku 0,2 posto, spustivši se na 5.771 bod.

"Ulagači su trenutno u fazi predaha. Čekaju poslovne rezultate niza kompanija, s tim da najveće američke financijske kompanije počinju s objavom rezultata poslovanja u srijedu", kazao je Philippe Gijsels, strateg u Fortis Banku.

Najgore su prošle dionice financijskog sektora. Deutsche Bank je zabilježio pad cijena dionica od 1,4 posto, što trgovci pripisuju špekulacijama na tržištu da banka razmatra mogućnost povećanja kapitala .

Od ostalih gubitnika u tome sektoru izdvajaju se Banco Santander, Barclays, HSBC, Credit Suisse i Lloyds Banking Group, čije su dionice oslabile između 0,9 i 3,1 posto.

Pritisaka nisu bili pošteđeni ni osiguravatelji. Allianz, Axa i Admiral Group redom su zabilježili pad cijena dionica od jedan do 1,7 posto.

Nasuprot njima, dobitnici su zabilježeni u sektoru energetike, uslijed rasta cijena sirove nafte na svjetskom tržištu iznad 73 dolara. BG Group, Dana Petroleum i Total zabilježili su rast cijena dionica od 0,3 do 2,4 posto.

Od vijesti s područja makrogospodarstva izdvaja se indeks instituta ZEW o pogoršanju ozračja među njemačkim analitičarima i ulagačima. U listopadu je indeks pao po prvi put u tri mjeseca, na 56 bodova, najnižu razinu od srpnja.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,6 posto, na 10.076 bodova.



Hina