Info servis

Croatia osiguranje nastavlja širenje u Makedoniji

Croatia osiguranje (CO) je s ciljem širenja prodajne mreže u Makedoniji u Ohridu otvorilo novu poslovnicu za neživotna osiguranja, a do kraja godine planiraju otvoriti poslovnice i u Strugi, Bitoli i Gostivaru, objavili su iz Croatia osiguranja.

Napominju kako je riječ o prvoj takvoj poslovnici tvrtke kćeri Croatia osiguranje, društvo za osiguranje u neživotu koje je započelo s radom u lipnju ove godine i u koje je uloženo 3,25 milijuna eura.

CO se u prvoj fazi na makedonskom tržištu neživotnih osiguranja usmjerilo na osiguranja motornih vozila. No, u iduće tri godine planira se ulagati i u poljoprivredna osiguranja, kao i u dodatno zdravstveno osiguranje koje ima veliki potencijal na tom tržištu.

Cilj je osvojiti 10 posto udjela na makedonskom tržištu, a planovi za novo društvo u Makedoniji vrlo su ambiciozni, unatoč jakoj međunarodnoj konkurenciji, naglasio je Hrvoje Vojković, predsjednik Uprave CO otvarajući poslovnicu u Ohridu.

Na makedonskom je pak tržištu životnih osiguranja CO prisutno od sredine 2005. Ovo društvo kćer bilježi iznimne poslovne rezultate pa je tako do kraja lipnja ove godine povećalo ukupne prihode za 56 posto, na 7,86 milijuna kuna te bruto premiju za 38 posto, na 5,68 milijuna kuna. To ga čini društvom s najvećim ostvarenim rastom u odnosu na polugodišnje rezultate 2008. među ostalim tvrtkama kćerima.

Vojković je naglasio da se ulaganja u regiju moraju nastaviti i nemaju alternative želi li kompanija ojačati svoju konkurentsku poziciju u regiji prije ulaska Hrvatske u EU.

Dvanaest društava kćeri CO ostvarilo je do kraja lipnja ove godine bruto dobit u iznosu od 74,77 milijuna kuna, što je 9 posto više od dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine koja je iznosila 68,63 milijuna kuna.

Sva društva kćeri poslovala su sa dobiti, a najbolje rezultate u regiji bilježe Milenijum osiguranje Beograd i Sigurimi Priština koji su ostvarili rast dobiti za 33 posto.



Hina