Info servis

BSA: Hrvatski napredak u IT-u - s 41. na 37. mjesto među 66 zemalja svijeta

Hrvatska se prema konkurentnosti u IT industriji ove godine među 66 zemalja svijeta nalazi na 37. mjestu, što je napredak za četiri mjesta u odnosu na plasman iz 2008., pokazala je studija analitičke kuće Economist Intelligence Unit koju je sponzoriralo međunarodno udruženje proizvođača poslovnog softvera Business Software Alliance (BSA).

Navedenim je plasmanom Hrvatska ove godine po IT, konkurentnosti u informacijskim tehnologijama, ostvarila i najveći napredak u odnosu na zemlje u užoj regiji, ali je unatoč tome u regiji istočne Europe i dalje na 10. mjestu od ukupno 15 zemalja.

Studija, čije je rezultate objavio hrvatski ured BSA, pokazuje kako Hrvatska najbolje stoji u području poslovne okoline, pravnog uređenja i podrške za razvoj IT industrije, dok IT infrastrukturu, ljudske resurse te razvoj i istraživanja treba dalje poboljšavati.

Komentirajući ovogodišnji napredak Hrvatske glasnogovornik BSA u Hrvatskoj Mladen Vukmir istaknuo je poboljšanje poslovne okoline, IT infrastrukture, razvoja i istraživanja. Dalja poboljšanja očekuje i u nadolazećim godinama, posebno ako, kako ističe, hrvatska Vlada prihvati opće sugestije iz studije o potrebi daljeg razvoja IT politike i podržavanja inovacija.

Među 66 zemalja svijeta najbolje uvjete za razvoj IT konkurentnosti imaju SAD, Finska i Švedska, dok su u regiji istočne Europe pet najbolje ocijenjenih zemalja Estonija (23. mjesto), Češka (26.), Mađarska (28.), Slovenija (29.) te Litva (31.).

Cilj navedene studije, kojom se treću godinu za redom ocjenjuje i uspoređuje učinkovitost zemalja u izgradnji poticajnog okruženja za povećanje konkurentnosti IT industrije, je ukazati vladama na jakosti i slabosti u podršci snaženju domaćeg IT sektora.

U tom smislu BSA preporučuje jači razvoj širokopojasnih mreža, povećanje investicija u znanja i vještina u području informacijske tehnologije, poslovanja i stranih jezika, kao i dalje jačanje zaštite intelektualnog vlasništva, što smatraju presudnim za IT konkurentnost i relativno povoljnim načinom poticanja dugoročnog gospodarskog razvoja.



Hina