Info servis

Kineska kompanija sudjeluje u preuzimanju švedskog Saaba

Najveći kineski proizvođač vozila Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) financijski će pomoći Koenigsegg Groupu pri preuzimanju švedskog proizvođača vozila Saab, izvijestile su švedske poslovne novine Dagens Industri.

SAIC, proizvođač automobila i motora, osigurat će kapital za preuzimanje Koenigseggu, malom švedskom konzorciju za sportska vozila, objavio je u utorak švedski list.

Ministarstvo gospodarstva u Stockholmu potvrdilo je početkom tjedna da su financijski dokumenti koje je dostavio Koenigsegg "prilično obećavajući".

Joran Hagglund, državni tajnik u ministarstvu zadužen za taj slučaj, kazao je u utorak da su izgledi da Saab od Europske investicijske banke dobije dodatni zajam u visini 600 milijuna dolara poboljšani pojavom neimenovanog novog privatnog ulagača.

General Motors (GM) , matična kompanija Saaba, također financira preuzimanje s ukupno 11 milijardi švedskih kruna (1,54 milijarde dolara).

Saab je jedan od najmanjih europskih proizvođača vozila i proizvodi manje od 100 tisuća vozila godišnje. Počeo je gomilati gubitke nakon što je GM u 1990. preuzeo 50 posto udjela u kompaniji. Američka je tvrtka preuzela punu kontrolu 2000.



Hina