Info servis

Hrvatsko-armenski gospodarski forum

Mogućnosti za gospodarsku suradnju Hrvatske i Armenija su velike, posebice na području informacijskih tehnologija, farmaceutike i kemijske industrije, poljoprivrede, graditeljstva, tekstilne industrije i turizma, istaknuto je danas na Hrvatsko-armenskom gospodarskom forumu održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Forum je održan u sklopu službenog posjeta Hrvatskoj predsjednika Republike Armenije Serzha Sargsyana koji je s predsjednikom Republike Hrvatske Stjepanom Mesićem pozdravio okupljene gospodarstvenike.

Gospodarski forum prilika je da se gospodarstvenici dviju zemalja upoznaju te uspostave poslovne kontakte, a o velim mogućnostima za gospodarsku suradnju govore i brojni gospodarstvenici okupljeni na skupu, istaknuli su hrvatski i armenski predsjednik.

Preko Hrvatske armenski se gospodarstvenici mogu povezati sa tržištima srednje i jugoistočne Europe, rekao je Mesić.

Ulaskom hrvatskih tvrtki na tržište Armenije stvaraju se šanse za pokrivanje šireg tržišta, kazao je Mesić te dodao kako se otvaranjem tržišta šalje poruka da se mora i može surađivati, što je posebice značajno u ovo vrijeme globalne krize i recesije.

Mesić smatra da se na području suradnje dvije zemlje može učiniti još više, posebice ako se postojeća volja pretvori u konkretne poslove.

Predsjednik Republike Armenije Serzh Sargsyan je istaknuo kako Hrvatska i Armenija imaju ozbiljne potencijela za gospodarski razvoj.

Posebice je izdvojio suradnju u području informacijskih tehnologija, farmaceutske i kemijske industrije, poljoprivrede, graditeljstva, tekstilne industrije, infrastrukturnih radova i turizma.

Hrvatsko-armenski forum organizirali su HGK i Trgovačka i industrijska komora Armenije (TIKA), a predsjednici tih dviju institucija Nadan Vidošević i Martin Sargsyan kao područja moguće suradnje ističu infrastrukturne projekte, posebice cestovnu infrastrukturu, graditeljstvo, poljoprivredu te farmaceutsku industriju.

U sklopu posjeta armenskog izaslanstva HGK potpisan je sporazum o suradnji HGK i TIKA-e, a nakon foruma održani su individualni poslovni razgovori hrvatskih i armenskih tvrtki.

Hina