Info servis

FED odlučio ne mijenjati kamatne stope

Kao što su financijska tržišta i očekivala, američka središnja banka (Fed) u utorak je ostavila kamatne stope na istoj razini, tako da je ključna kamatna stopa ostala na najnižoj razini u zadnjih 40 godina, 1,75 posto.

Lani je Fed snižavao kamatne stope čak 11 puta kako bi zaustavio potonuće najvećeg svjetskog gospodarstva u recesiju. U ovoj godini još nije mijenjao kamatne stope.

No, američko gospodarstvo, nakon što je u prvom ovogodišnjem tromjesečju poraslo po stopi od 5,0 posto, u drugom je tromjesečju zabilježilo rast aktivnosti od svega 1,1 posto. Pritom su se cijene dionica na Wall Streetu oštro spustile pod utjecajem velikih korporativnih skandala.

"Postoji rizik da prevagnu uvjeti koji bi mogli generirati gospodarsko slabljenje", stoji u izvješću Fed-ova Vijeća za otvoreno tržište. Slabljenje potražnje od proljeća nastavlja se uglavnom zbog "slabog financijskog tržišta i sve veće nesigurnosti vezane uz probleme korporativnog izvješćivanja i upravljanja".

No, u Fed-u su ocijenili da bi trenutno popustljiva monetarna politika uz još uvijek solidan rast produktivnosti, "trebala biti dovoljna da pomogne u poboljšanju poslovne klime kroz neko vrijeme".

Hina