Info servis

Jačanje tehnološkog sektora podiglo vrijednosti indeksa

Jačanje dionica tehnoloških kompanija, predvođeno francuskim Alcatelom, potaknulo je današnji rast vrijednosti indeksa na većini europskih burzi.

Tako je londonski FTSE indeks do podneva ojačao oko 1,1 posto - na 5.146 bodova. Porasla je i vrijednost frankfurtskog DAX indeksa, također za nešto više od jedan posto, na 5.104 bodova.

Današnji je dan dobar, no nismo još dostigli poziciju definitivnog obrata, pojasnio je strateg za europske vrijednosnice pri BNP Paribasu, David Thwaites.

Porastu indeksa najviše je pomoglo jačanje dionica u tehnološkom sektoru. Pritom su najviše poskupjele dionice francuskog Alcatela, i to za 4 posto, iako su objavili veći od očekivanog operativni gubitak u četvrtom tromjesečju prošle godine, u iznosu 368 milijuna eura. Ulagače je, međutim, ohrabrila vijest o smanjenju njegovih dugovanja za 30 posto. S porastom na vrijednosti od 4 posto, pridružile su mu se i dionice britanske skupine British Telekom. Dionice su poskupjele i Alcatelovim konkurentima - finskoj Nokiji, za 3,74 posto, te švedskom Ericssonu, za 3 posto.

Među značajnijim dobitnicama bila je još nizozemska zrakoplovna tvrtka KLM, čije je poslovno izvješće oraspoložilo ulagače, pa je cijena njezinih dionica porasla za više od 6 posto. Ona je, naime, prva u tom sektoru objavila poslovne rezultate za tromjesečje nakon terorističkih napada 11. rujna. Objavila je da je u zadnja tri mjeseca prošle godine zabilježila manji gubitak nego se očekivalo, kao i da se je značajno popravilo stanje tijekom siječnja.

Dobitke je bilježio i bankarski sektor, predvođen najvećom njemačkom bankom Deutsche Bank. Cijena njezinih dionica porasla je za 1,24 posto, unatoč tomu što je tvrtka izvijestila o oštrom padu dobiti u zadnja tri mjeseca prošle godine.

I službeni je indeks Tokijske burze danas ojačao, za 0,8 posto, no i dalje se nalazi ispod psihološki značajne razine od 10.000 bodova. Na zatvaranju je tako završio na 9.997 bodova.

Hina