Info servis

Grupa 3. maj: gubitak od 37,4 milijuna kuna zbog troškova kamata

Grupa 3. maj u prvom je polugodištu ove godine ostvarila gubitak u iznosu 37,4 milijuna kuna, što je 93,7 posto veći gubitak nego u istom razdoblju lani, a Uprava riječkog brodogradilišta u komentaru izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi šestomjesečni gubitak objašnjava troškovima kamata.

"Ukupno društva su u prvom polugodištu 2009. godine ostvarila gubitak u iznosu od 37,4 milijuna kuna. Gubitak je sto posto nastao s osnova troškova kamata", navodi Uprava u izvješću o konsolidiranom stanju Brodograđevne industrije 3. maj.

Naime, po podacima iz izvješća, ostvareni poslovni rezultat osnovne djelatnosti je dobit od 47 milijuna kuna, dok ostvareni financijski prihodi ne pokrivaju ostvarene financijske rashode u iznosu od 84,3 milijuna kuna.

Grupa 3. maj je u prvih šest mjeseci ostvarila poslovne prihode osnovne djelatnosti u iznosu 697,5 milijuna kuna, što je za 5 posto više nego u istom razdoblju lani, dok su poslovni rashodi osnovne djelatnosti smanjeni za 4,4 posto, na 650,6 milijuna kuna.

Ostvareni poslovni rezultat osnovne djelatnosti društava bilježi dobit u iznosu od 47 milijuna kuna za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvaren gubitak od 17 milijuna kuna, ističe Uprava u komentaru.

Financijsku su pak prihodi u prvom polugodištu ostvareni u iznosu 39,7 milijuna kuna i za 52 posto su manji nego u istom razdoblju lani, a većim se dijelom odnose na pozitivne tečajne razlike.

Financijski su pak rashodi u iznosu 124 milijuna kuna za 46 posto veći nego u prvih šest mjeseci lani, a Uprava pritom napominje kako kamate na kredite terete društva u iznosu 77,5 milijuna kuna, dok je prošle godine to bio iznos od 63,8 milijuna kuna.

Obračunate kamate, kako se navodi, većim dijelom se odnose na sanacijske i dugoročne kredite te prolongate i terete poslovanje Brodogradilišta.

U izvješću Uprave se napominje i kako obračunate negativne tečajne razlike terete društva Grupe 3. maj u iznosu 46,5 milijuna kuna, za razliku od 2008. kada su iznosila 21,4 milijuna kuna.

Među značajnijim događajima u prvom polugodištu iz 3. maja, uz ostalo, ističu u siječnju potpisani sporazum o suradnji na zajedničkoj provedbi projekta izgradnje četri broda koje će 3. maj Brodogradilište graditi za domaće naručitelje, dva broda za Uljanik plovidbu i dva za Tankersku plovidbu.

Tijekom prvog polugodišta riječko je brodogradilište izvezlo jedan tanker i jedan brod za prijevoz automobila. Izvoz brodova je na razini 2008. godine, navodi se u izvješću Uprave o konsolidiranom stanju Brodograđevne industrije 3. maj.

Napominje se također da je tvornica dizel motora napravila četiri motora, dva za Brodogradilište, a dva za inozemnog naručitelja.



Hina