Info servis

UBS zabilježio 1,4 milijarde franaka gubitka u drugom tromjesečju

Švicarski bankarski gigant UBS u utorak je priopćio da je u drugom tromjesečju 2009. zabilježio gubitak u iznosu 1,4 milijarde švicarskih franaka (916 milijuna eura), te objavio opreznu prognozu za nadolazeće mjesece.

U svojem priopćenju ta banka ističe kako je u navedenome razdoblju došlo do poboljšanja tržišnih okolnosti no da su opće gospodarske prognoze u većini područja u kojima djeluje i dalje u fazi recesije.

"Održiv oporavak još nije na vidiku", ističe UBS.

Na poslovne rezultate u drugome tromjesečju utjecali su kreditni izdatci u visini 1,2 milijarde franaka, 582 milijuna franaka troškova restrukturiranja, te pritisak 492 milijuna franaka izdatka vezanog uz prodaju UBS Pactuala.

Usporedbe radi, u istome prošlogodišnjem razdoblju banka je zabilježila 358 milijuna franaka gubitka.

Istodobno, UBS nije uspio smanjiti odljev imovine. Bančina jedinica za upravljanje imovinom i domaće bankarstvo zabilježila je neto odljev novih sredstava u visini 16,5 milijardi franaka.

UBS-ova američka jedinica za upravljanje imovinom zabilježila je odljev 5,8 milijardi franaka, dok je odjel za globalno upravljanje imovinom pogođen sa 17,1 milijardi franaka povučenih sredstava.



Hina