Info servis

Neto dobit Erste banke manja 12,6 posto

Neto dobit Erste & Steiermaerkische banke (ESB) u prvom polugodištu ove godine iznosila je 315,3 milijuna kuna i bila je 12,6 posto niža u odnosu na dobit iz istog razdoblja prošle godine, objavljeno je danas iz te banke.

Smanjenje neto dobiti očekivano je s obzirom na izmijenjene tržišne uvjete i trenutačnu situaciju u gospodarskom okruženju, a što je za posljedicu imalo i povećanje iznosa rezervacija, te je postignuti financijski rezultat u skladu s postavljenim ciljevima banke za 2009. godinu, ističu iz Erste banke.

Aktiva te banke povećana je u prvih šest mjeseci ove godine prema kraju 2008. za 4,2 posto, na 47,5 milijardi kuna.

Ukupni depoziti Erste banke na kraju lipnja ove godine iznosili su 36,5 milijardi kuna i bili su 7,1 posto viši nego na kraju 2008. godine, dok su ukupni krediti klijentima krajem lipnja iznosili 30,8 milijardi kuna ili 4,7 posto više u odnosu na kraj prošle godine.

Iz Ersta ističu i da je banka u prvom polugodištu nastavila poklanjati veliku pozornost kontroli troškova i maksimalnoj racionalizaciji poslovanja te je omjer troškova i prihoda na zadnji dan lipnja iznosio 42,1 posto.

U prvoj polovici godine ESB je nastavila i sa širenjem svoje poslovne mreže otvorivši tri nove poslovne jedinice, te je na kraju lipnja imala ukupno 122 poslovnice, a u mreži bankomata bilo je 485 uređaja.

U narednom razdoblju, navode iz Erstea, banka će nastaviti stavljati veliki naglasak na povećanje efikasnosti poslovanja i racionalno upravljanje troškovima, kako bi zadržala stabilnost poslovanja.



Hina