Info servis

Ericsson Nikola Tesla: neto dobit 34,8 milijuna kuna

Kompanija Ericsson Nikola Tesla (ENT) u prvom je polugodištu ove godine ostvarila 34,8 milijuna kuna neto dobiti, što je 53 posto manja neto dobit nego u istom razdoblju lani, pokazuju podaci iz danas objavljenog financijskog izvješća te kompanije.

Komentirajući poslovne rezultate, predsjednica uprave Gordana Kovačević ističe da je Ericsson Nikola Tesla, uz otežane uvjete poslovanja, zadržala financijsku stabilnost te ostvario solidnu neto dobit.

Po podacima iz izvješća, operativna dobit kompanije u prvom je polugodištu iznosila 4,9 milijuna kuna i značajno je niža u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je, kako se objašnjava, rezultat manjeg volumena poslovanja i bruto marže koja je smanjena s 18,3 posto na 16,6 posto i to zbog pritiska na sniženje cijena i promjena u asortimanu prodanih proizvoda u odnosu na lanjsko prvo polugodište.

Dobit od financijskih aktivnosti iznosila je 38,5 milijuna kuna, a dobit prije oporezivanja 43,5 milijuna kuna.

Ukupni su prihodi ENT-a u prvom polugodištu ove godine iznosili 674,89 milijuna kuna, što je 20,2 posto manje nego u istom razdoblju lani lani.

To je pratio i pad ukupnih rashoda, za 16,2 posto, na 631,38 milijuna kuna, što je rezultat, kako navode, nastavak aktivnosti smanjenja svih troškova.

Knjižene narudžbe (u iznosu 774,9 milijuna kuna) i prihodi od prodaje (u iznosu 616,3 milijuna kuna) niži u odnosu na isto razdoblje lani zbog financijske krize koja je rezultirala odgodom investicija operatera, ponajprije na izvoznim tržištima, ističu iz Ericsson Nikole Tesle.

"Aktualna kriza na tržištima dovela nas je u položaj u kojemu se po prvi put nalazimo, a to je da nismo izgubili poslove, tržišni udio ostao je isti, ali nema novih investicija ili su iste značajno vremenski odgođene. Prilično je neizvjesno kada će i u kolikoj mjeri operatori krenuti s investicijama", ističe Gordana Kovačević koja smatra da ICT i dalje ostaje atraktivno područje koje će se i u budućnosti razvijati.

Ističe i kako se na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu nastavlja s ulaganjem u izgradnju i razvoj mobilnih sustava druge i treće generacije te s uvođenjem širokopojasnog pristupa internetu i izgradnjom optičke mreže.

"Sigurno je da će uvođenje poreza na telekomunikacije, kao dio antirecesijskih mjera koje provodi Vlada RH, negativno utjecati na sve sudionike telekomunikakcijskog okruženja, kako korisnike, operatere, tako i isporučitelje kao što je Ericsson Nikola Tesla", naglašava Kovačević u komentaru.



Hina