Info servis

Atlantic grupa: neto dobit prvog polugodišta 41,6 milijuna kuna

Dobit iz poslovanja Atlantic Grupe u prvoj polovici ove godine povećana je za 28,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 76,9 milijuna kuna, dok je neto dobit iznosila 41,6 milijuna kuna, objavljeno je danas iz te tvrtke.

U priopćenju se navodi da se dio rasta dobiti Grupe u prvom polugodištu pripisuje jednokratnoj dobiti u iznosu od 9,9 milijuna kuna, ostvarenoj pri otkupu dijela manjinskog udjela u Cedeviti od njemačke razvojne banke DEG, dok je organski rast dobiti iz poslovanja iznosio 12,1 posto.

Atlantic Grupa je u prvom polugodištu 2009. godine ostvarila 1,07 milijardi kuna ukupnih prihoda, što predstavlja rast od 11,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Ostvareni rast prodaje temelji se uvelike na lansiranju novih proizvoda, menu kojima iz Atlantic Grupe kao najznačajniji ističu "Cedevitu GO!". Rast prodaje rezultat je i novih distribucijskih ugovora sklopljenih s Nestleom u tzv. HoReCa kanalu (hoteli, restorani, kafići), te s Karolinom, kao i otvaranja novih ljekarni i specijaliziranih trgovina za promet bezreceptnim lijekovima kroz partnerstvo s najvećim nacionalnim maloprodajnim lancem Konzumom.

U ukupnoj prodaji Atlantic Grupe hrvatsko tržište sudjeluje sa 62 posto, a međunarodna tržišta s 38 posto.

Njemačka ostaje najveće inozemno tržište te grupacije, dok su najveći rast prodaje ostvarila tržišta tržište Srbije s 22,1 posto i Slovenije s 23,3 posto.

Iz Atlantica pritom naglašavaju kako se na slovenskom tržištu značajan rast očekuje u drugoj polovici godine, temeljem preuzimanja distribucije Ferrerova asortimana početkom kolovoza.

Vlastite robne marke Atlantica u ukupnoj prodaji sudjeluju s udjelom od 45 posto, distribucija proizvoda robnih marki internacionalnih principala čini 38 posto, a Atlantic Farmacia 11 posto, dok proizvodi koje kompanija proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sustave u zemlji i inozemstvu čine 6 posto prodaje.

U priopćenju se navodi i očekivanje predsjednika Uprave Atlantic Grupe Emila Tedeschija kako će ta grupacija, na osnovama koje su omogućile dosadašnji rast te kroz pronalaženje novog prostora za organski rast i rast kroz akvizicije brendova i kompanija u okviru postojećih djelatnosti i u drugom polugodištu ove godine nastaviti pozitivan trend i ostvariti rezultate najavljene početkom godine.



Hina