Info servis

Predstavljen minivodič "Prava intelektualnog vlasništva"

U sklopu CARDS BIZimpact projekta "Poboljšavanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice" danas je predstavljena brošura "Prava intelektualnog vlasništva - minivodič za poslovnu zajednicu" namijenjena malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima.

Uz informaciju o tome što su prava intelektualnog vlasništva u brošuri se daje ocjena važnosti tih prava za hrvatsku poslovnu zajednicu te se donosi sažeti pregled zakonodavstva EU-a i hrvatskog zakonodavstva na tom području kao i njihov utjecaj na pojedine gospodarske sektore. Minivodič sadrži i informacije o institucijama za zaštitu intelektualnog vlasništva te obrađuje najčešća pitanja poduzetnika.

Prema ocjeni zamjenice ravnatelja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Ljiljane Kuterovac, hrvatski normativni sustav intelektualnog vlasništva harmoniziran je s europskim standardima i integriran u međunarodni sustav, koji je širi od europskog, a sve nadležne institucije su u funkciji i osposobljene za djelovanje.

No i pored toga, dodaje, domaći korisnici ne koriste zaštitu intelektualnog vlasništva u dovoljnoj mjeri, uz iznimku akademske i istraživačke zajednice, dok stranci sve više štite svoje interese na hrvatskom tržištu.

U zadnje vrijeme, kaže Kuterovac, zamjećuje se porast krivotvorenja i piratstva, a postoje naznake da se time se više bavi organizirani kriminal.

Brošura "Prava intelektualnog vlasništva - mini vodič za poslovnu zajednicu" jedna je iz serije brošura koje je pripremilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva uz potporu projekta BIZimpact koji financira Europska unija.

BIZimpact je projekt koji financira Europska unija s ciljem poboljšavanja poslovne klime u Hrvatskoj razvijanjem instrumenata za procjenu učinaka zakonskih promjena na hrvatske tvrtke, te poticanja informiranosti poslovne zajednice o tim promjenama.

Uz intelektualno vlasništvo u brošurama se obrađuju zaštita potrošača, javna nabava, norme za industrijske proizvode, sigurnost hrane, zaštita okoliša te zaštita tržišnog natjecanja i državne potpore.

Minivodiči se distribuiraju u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom, Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo i Hrvatskom udrugom poslodavaca, koje su partneri u BIZimpact projektu.



Hina